Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept groene salade van asperges, tuinboontjes en zachtgekookt ei

Mayonaise, augurkjes, gekonfijte eend, wij hadden in de loop van de jaren al zo onze vaste aankopen in Frankrijk. Vooral voedsel was dat, voor direct gebruik of om mee te nemen naar de culinair ruige buitengewesten van Koog aan de Zaan en omstreken. Maar daar is nu iets anders bijgekomen: zojuist heb ik 100 liter tuinaarde aangeschaft, bij een tuincentrum in Tonnerre. En nee, die eet ik niet op. We hebben een huis in de Bourgogne gekocht en ook al is de definitieve acte niet getekend, toch mochten we al de sleutels hebben en zijn we aan de gang gegaan met inventariseren, in de tuin eten en druiven planten.

Geen pinot noir, geen chardonnay, wijnmaken zit er voorlopig niet aan. Het zijn twee chasselasstokken geworden, de Franse tafeldruif nummer één, om een kale muur te verfrissen. Mijn vrouw spit en ik schrijf; dat dreigen onze voornaamste bezigheden te worden, de komende vakanties. Maar ik kook natuurlijk ook. Voor alle vrienden die deze zomer komen helpen met verven en klussen, en voor mijn spittende vrouw. Was het hele gezelschap al hier geweest, dan had ik misschien wel een groene groentesla met ei gemaakt, met asperges en tuinboontjes en wat ik verder aan groene groente zou verzinnen, met een lekker zachtgekookt eitje bovenop.
Breek de asperges doormidden en gebruik alleen de kant met de kopjes. Breng een pan water met zout aan de kook en kook ze 10 minuten. Vis ze eruit met een schuimspaan. Snijd de broccoli in de lengte aan lange repen met een roosje eraan, en kook ze 5 minuten in het aspergewater. Vis eruit en bewaar. Dop de tuinbonen en doe ze in het kokende aspergewater. Laat weer aan de kook komen en giet af. Pel het grijze vel van de tuinbonen en gooi dat weg. Laat de groenten afkoelen. Kook de eieren zacht, laat ze schrikken en pel ze. Meng de gekookte groenten en de rucola voorzichtig met een vinaigrette die je klopt van de olie, azijn, mosterd en zout. Verdeel over de borden. Snijd de eitjes doormidden en leg ze bovenop.

Groene groentesla met ei
Voor 4 personen:

1 bosje groene asperges
250 gram broccoli
1 kg verse tuinbonen in de peul
flinke hand rucola
4 eieren
6 eetlepels olijfolie
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels wijnazijn

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.