Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept hamlapjes met amandelsaus

Ruzie heb ik, met mijn staafmixer. Ooit had ik een Braun, een mooi ding, met een afneembare onderkant van staal. Maar die kon niet in de afwasmachine – deden we ook niet – omdat er geen water aan de binnenkant mocht komen. Nou, toen kwam dat er natuurlijk een keertje toch, gewoon bij het afwassen met de hand, en vervolgens roestte het ding zichzelf muurvast. Het arme motortje zong en zuchtte, zinderde en zwoegde, maar kreeg er geen beweging meer in.

Braun af, Philips op. Ook met een afneembare onderkant, van kunststof. Maar ondanks het fraaie motorvermogen pureert hij slechter. Er zaten korreltjes in mijn amandelsaus, zondagavond. Mijn Catalaanse saus kruimelig met amandel, gruizig met stukjes die tussen mijn tanden gingen zitten en die ik daar alleen met veel tonggymnastiek weer uit zou kunnen krijgen, wat niet netjes is en mij op fronsen van mijn vrouw komt te staan, tenminste, als er gasten zijn.

Die waren er. Philips, bedankt.

Voor het geval u een staafmixer hebt die het wel goed doet, hier mijn recept voor hamlapjes met saus van witte wijn en amandelen. Verhit een scheut olie en bak er het vlees snel in aan tot het een kleurtje heeft. Haal uit de pan en zout het. Fruit in de achtergebleven olie de ui langzaam tot ze zacht zijn. Als je het echt Catalaans wilt maken, gebruik je heel veel olie en bak je de uien langzaam tot ze fraai kastanjebruin kleuren; dat duurt wel een minuut of 20. Roer er dan de tomatenpuree door en voeg de wijn en de fond toe, plus de tijm. Roer glad, doe het vlees erbij en laat afgedekt heel zachtjes gaar stoven in 8 minuten.

Doe de peterselie, amandelen en knoflook in de beker van de staafmixer. Gier er het stoofvocht van het vlees bij. Pureer glad en voeg zo nodig een drup water toe, als het te dik wordt. Doe terug in de pan en breng op smaak met zout. Laat nog 2 minuten heel zachtjes garen. Snijd het vlees in repen en leg in de saus. Brood en gekookte krielen smaken er goed bij.

Hamlapjes met wittewijn-amandelsaus

Voor 4 personen:

olijfolie

500 gram hamlap, in 2 stukken

1 ui, fijngesnipperd

1 theelepel tomatenpuree

1 dl witte wijn

1 dl kalfs- of runderfond

beetje tijm

handjevol peterselie, gehakt

40 gram blanke amandelen

3 tenen knoflook

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.