Er zit iets in de lucht. In het lengende licht. Dat heeft ergens in het primitiefste deel van mijn hersenen een knopje omgezet, zodat die nu blije voorjaarshormonen aanmaken. Heel voorzichtig hoor, en goed gedoseerd. Ik kijk goedgemutst naar de wereld, alle ellende ten spijt. En denk aan het komende groeiseizoen. Aan de tuin hier, de tuin in Frankrijk, aan nieuwe groenten en kruiden. Dat ik idiote hormonen heb blijkt uit het feit dat ik nooit iets doe in die tuinen. Die zijn mijn vrouws afdeling. Maar toch zo’n verwachtingsvolle opwinding, hè. Ik keek zelfs met een soort gretigheid naar de nieuwe data voor de moestuincursussen van Alma Huisken, die weer in groene genade vanuit Groningen naar Almere en Tiel en Haarlem afreist om ons het biologisch evangelie te verkondigen. Waanzin. Ja, niet voor Alma en mijn vrouw en voor u misschien, maar laat mij achter de potten en pannen en boeken. Kijkt u vooral op www.almahuisken.nl, dan ga ik koken. Aangezien de lente vooralsnog alleen in mijn brein te markeren is en niet in de groenteschappen, grijp ik naar een recept in imitatie van wat ik onlangs in restaurant Hua Seng Song in Bangkoks Chinatown at. Eigenlijk gaat het om het grut, het kruim, het rommeltje dat op een gebakken vis lag, maar dat ik thuis op een plak kalfslever deed. En het maakt niet eens uit waar het bij komt, met zijn zoetzuur, zijn hartigheid, zijn doordringende smaak van ernstig gebakken knoflook, zijn gember en zijn pepertje: bij karbonaadjes of een plak tofu werkt het ook. Of zouden die voor mijn voorjaarshormonen hebben gezorgd? Reden te meer om het ook te proberen:
Hamlapjes met tropisch knoflookkruim
Voor 4 personen
75 g (circa 10 flinke tenen) knoflook, grof gehakt
1 rode ui, ragfijn gesnipperd
6 eetlepels olijfolie
20 g suiker
2 cm verse gember, fijngehakt
2 rode pepers, fijngesneden (met zaad is erg pittig)
4 eetlepels Thaise vissaus
4 eetlepels limoensap
15 blaadjes basilicum, gescheurd
4 hamlapjes
Bak de knoflook en de ui in 3 eetlepels olie rustig tot de knoflook iets meer dan goudbruin kleurt en geurt. Voeg de suiker, gember en rode peper toe en bak een halve minuut mee. Doe er dan de vissaus en het limoensap bij laat dat omscheppend verdampen. Leg er de basilicumblaadjes in, schep een keer om zet het vuur uit.
Bak wat je wenst te bakken; ik nam kalfslever maar om marketingredenen (zet boven deze Volkskeuken ‘lever’ en de helft van de lezers haakt af) nemen we hamlapjes. Zout die gul en bak ze rustig in de resterende olie in 4 minuten per kant net aan gaar. Bedek ze met het kruim voor het serveren.