NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept hangop met blauwe bessen en kardemom

 

Kiezen, ik vind het maar moeilijk. Ik kies me al 59 jaar suf, nou ja, misschien iets korter, hagelslagmerken, auto’s, kappers, studierichtingen, wel of geen vierde kop koffie, vandaag haren wassen of morgen. Loodzwaar. En bij de etensvoorziening moet het opnieuw. Net als bij deze rubriek. Gelukkig heb ik weer allemaal geslaagde happen gemaakt de laatste tijd, in weerwil van het feit dat ik door het succes van mijn nieuwe boek een decimetertje boven de grond loop. Of dankzij. Eendenborst met vijfkruidenroom, varkensstoof met amandelen, gesmoorde gele paprika’s met walnoot en geitenkaas, kippenlevers à la babi ketjap, kippendijfileetjes met tomaat en oestersaus. Daar komt vast nog wat van in deze kolommen terecht; ik heb het allemaal gekiekt voor de site van De Volkskrant, hoewel op de u inmiddels misschien bekende kreupele wijze. Maar nu moet er gekozen worden. En dan zie ik weer hoeveel vlees er in mijn maaksels zit. Ik doe mijn moderne best hoor, minder per portie, minder op deze krantenplek. Minder. Maar ik blijf een carnivoor.

Als voorschot op de goede voornemens die ik eigenlijk nooit neem ditmaal aandacht voor het verschijnsel hangop. Libanezen gebruiken hem als basis voor een hartige dip, met ruim knoflook en een sliert olijfolie, maar wij gaan een toetje maken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik Griekse yoghurt nam die zo dik was dat er verrekte weinig vocht uitliep na het ophangen; je kunt hem ook zo gebruiken. Maar culipielen is leuk:

 

 

Hangop met blauwe bessen en kardemom

Toetje voor 4 personen

 

1 l Griekse yoghurt

2 blaadjes gelatine

200 ml blauwedruivensap (of deels port)

200 g blauwe bessen

1 mespunt kardemompoeder

 

Maak een schone theedoek nat en wring hem uit. Bekleed er een vergiet mee en zet die in een schaal. Doe de yoghurt in de theedoek. Leg een passend deksel bovenop en zet de hele zwik in de koelkast. Kijk na 5 uur of een nacht eens hoe het gaat; waarschijnlijk zijn we al ver genoeg: onder in de schaal staat een plasje vocht. Schraap de yoghurt uit de doek.

Week de gelatineblaadjes even in koud water. Breng het druivensap aan de kook, draai het vuur uit en doe de gelatine erbij; uitknijpen is onzin. Los de gelatine op. Doe de bessen en kardemom erbij, roer een keer om en schep de bessen eruit. Laat bessen en sap apart afkoelen en zet een poos in de koelkast.

Serveer de hangop met bessen en een plensje druivensiroop.

 

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

NIEUW! Deze zomer (zondag 28-7 vrijdag 2-8) geef ik een vrolijke cursus eetschrijven in de Ardèche. Lichtvoetiger dan de ‘echte’, want het is vakantie natuurlijk. Klik hier voor informatie.

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.