Nagerechten | Volkskeuken recepten

Historisch amandeldessert 1827

Het werd niks, met mij, de summer pudding en de pruimedanten. Ik had mezelf streng toegesproken: Kleyn, je komt altijd maar opdraven met hartige, fornuisgeroerde avondmaaltijden. Terwijl de lezers toetjes willen. Doe iets. Nu ben ik geen bakker en met een pak suiker doen wij meer dan een half jaar. Toetjes kopen gebeurt ook maar zelden dus nee, wij zijn geen zoetekauwen. Nu echter moest het er toch weer eens van komen. Alles voor de lezer. Ik dacht aan summer pudding, dat fantastische bouwsel van rood fruit, oud brood en siroop. Onder druk gezet wordt het een stortbaar nagerecht van grote glans en glorie. Maar op bessen na is rood fruit nu wel over. Kon het niet met pruimedanten dan? Vast wel, maar drie pogingen verder heb ik het nog niet voor elkaar. Het werd geen geheel, bleef te droog, ik at zoet brood met af en toe een pruim. Het mistte zuur, smaakte kledderig… Maar de queeste gaat door, wie weet kom ik er nog mee.

Als zoete wraak op de pruimedanten daarom het toetje dat dochter Charlotte en ik tijdens het onderzoek voor  Luilekkerland vonden in het Nieuw burgerkeukenboek uit 1827. Het heette ‘amandelboter’ maar bleek bij proefkoken een dik vloeibaar dessert, traag zoet, biedermeierend om de kiezen, smeltend en amandelkruimend tegelijk, wolkend van rozengeur. Heus, een wondertje. Maar wel een wondertje met een hoog soortelijk gewicht en dito caloriegehalte. Vandaar dat we het in heel kleine porties serveren.

 

Historisch amandeldessert

Voor 4 personen

25 gr blanke garneeramandelen

2 eidooiers

25 gr suiker

250 ml slagroom

1 eetlepel rozenwater

 

Maal de amandelen fijn in het bakje van de staafmixer. Klop de eidooiers met de suiker tot ze wit en schuimig zijn. Breng de room tot aan kokend en draai dan het vuur uit. Voeg een klein scheutje hete room bij de eieren, meng en doe er vervolgens nog wat bij. Schenk dat mengsel terug in de pan. Zet het vuur weer aan en laat al roerend iets indikken, maar pas vreselijk op dat je niet te ver gaat. Draai het vuur uit als het dik begint te worden en meng er de amandelen door. Blijf af en toe roeren tot het mengsel is afgekoeld. Meng het rozenwater erdoor en verdeel over 4 kleine schaaltjes. Zet een poos in de koelkast om door en door koud te worden.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Historisch amandeldessert 1827

  1. Je had me al bij traag zoet, biedermeierend om de kiezen…. Het wachten was op het rozenwater.
    Ze staan te koelen, de lik uit de pan verrukkelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.