Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept hutspot met karbonaadjes

 

Sommige mensen houden van brijig eten. Van gladde smots, stamppot in slurrievorm, klontloos maagpatiëntenvoer. Ik herinner me de boerenkool bij een vriendje thuis, ooit. Die was groen, maar daar hield de herkenning op. Zacht klotsend kroos was het, waarin op miraculeuze wijze een rookworst dreef.

Hutspot is bij velen ook vandaag de dag een bleek oranje, met te veel water aangemaakt vulmiddel dat het best met een lepel of rietje geconsumeerd kan worden, een ten onrechte half gepureerde groentesoep in plaats van de storm trotserende, dijkbouw ondersteunende stoere-jongens-ferme-knapenhap die ik graag zie. Nee, proef. Hoe kom je aan een krachtige kaaklijn? Kauwen, precies.

Een paar dagen geleden stond ik in de supermarkt bij de zakjes hutspotgroenten en besloot dat ik Het Nationale Recept – met piepers in een pan mikken en doorkoken – ging verbeteren. Waar te beginnen? Bij het aardappelgeluk. Geen afkokers nemen, geen kruimige en dus zichzelf wegcijferende, tot puree reducerende knollen, maar gewoon de Nicola’s die ik doorgaans gebruik, smaakvolle vastkokers met een eigen karaktertje.

Vervolgens piezelde ik de gesneden ui tussen de reepjes wortel uit. Ui moet je niet koken, die moet je bakken, vandaar. In iets guls en aangenaams, iets met smaak, heel goede olijfolie of boter of eendenvet.

En ten slotte besloot ik de wortel pas later toe te voegen, opdat ook die trots van Holland – de oranje Hoornse wortel is een vaderlandse uitvinding uit de 17e eeuw – in de eindfase nog iets van zijn kleur en beet behouden zou hebben.

Hutspot werd vroeger bereid in de jus van klapstuk, een goedkoop stuk rundvlees dat uren en uren opstond. Dat deed ik niet. Bij de hutspot kwam een ordinair karbonaadje met mosterd.

 

Happige hutspot met karbonaadjes

Voor 4 personen

 

2 of 4 hals- of schouderkarbonaadjes

paar eetlepels gladde mosterd

1 kg hutspotgroenten

1 blad laurier

8-10 eetlepels aangenaam vet: olijfolie, eendenvet of roomboter

800 g vastkokende aardappels, in stukken

 

Zout de karbonaadjes en smeer ze aan beide zijden in met mosterd; zet weg, niet in de koelkast.

Fruit de ui met de laurier in 4 eetlepels vet op nogal laag vuur, onder een deksel. Ga door tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren, in circa een kwartier.

Kook de aardappels in water met zout en voeg na 10 minuten koken de reepjes wortel toe. Giet af als de aardappels gaar zijn maar vang het kookvocht op.

Stamp aardappels, ui en wortel door elkaar en gebruik kookvocht om de juiste consistentie te krijgen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Bak de karbonaadjes in een paar eetlepels vet op halfhoog vuur, keer niet te vaak om. In totaal is 10 minuten genoeg. Haal uit de pan en meng het bakvet door de hutspot. Jus: is er niet, mis je niet.

 

 

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

7 reacties op “Recept hutspot met karbonaadjes

 1. Maar Onno Kleyn, wat een revolutie die hutspot!
  Sinds jaar en dag kook ik de gezouten aardappels in kleine stukken bijna gaar, voeg er GERASPTE winterwortel aan toe, laat dat samen EEN PAAR MINUTEN koken, giet af, voeg kooknat, peper en eventueel nog wat zout toe en serveer het geheel met in een klontje boter gebakken schelvis of kabeljauw. Nu U weer.

  1. Maar M. Schneider, gaan we een wedstrijdje verplassen doen? Nee toch. Prachtig hoor, u de geraspte wortel, ik de gebakken uien.

 2. Maar Onno Kleyn toch, ik kan helemaal niet verplassen. Ik kan wel koken en dacht een aardige suggestie te doen. Meer niet.

  1. Nee, er was 50% kans dat u dat kon. M. Scheider is immers een 'gender free' aanduiding. Maar ik dacht dat uw aanhef een vleugje sarcasme in zich droeg. Zo niet, excuus, dan had ik het verkeerd begrepen. Leest u de Telegraaf, trouwens? Die gebruikt altijd woorden in KAPITALEN.

 3. Het nadeel van mailen is dat je in je verbazing of anderszins soms te snel reageert en het er scherper staat dan je bedoelde, ook mijn excuses. Nee ik lees de Telegraaf nooit. Behalve de Volkskrant wel de NRC. Succes met uw column.

  1. Dank u. Ja, hetzelfde geldt voor mij. Het geschreven woord is soms voor meerderlei uitleg vatbaar, een niet bedoelde incluis.

 4. Zelf bak ik ook de wortelen aan met de ui. Daarna voeg ik wat vocht toe en in plaats van enkel de laurier maak ik een bouquet garni.
  Daarnaast doe ik (volgens mij op zijn Belgisch) de mosterd (flinke eetlepel) deze keer niet over de karbonade maar door de hutspot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.