Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept kersen met chilipeper en tijm

 

Speldjes, sleutelhangers, suikerzakjes, dat zijn zo zaken die je kon verzamelen toen ik klein was. Veel mensen verzamelen ook als ze volwassen zijn, treintjes, beeldjes van kikkers, waterkaraffen van pastismerken. Ik heb een vriend die een immense collectie tegeltjes met ‘van het concert des levens…’ heeft.

Vorige week mocht ik de wijnkelder bekijken van Jean-Robert, in ons Bourgondische dorp. Daar liggen rij na rij de Grands Crus uit de Médoc, de grote wijnen van Saint-Emilion, die van de Sud-Ouest, en een verbijsterende hoeveelheid grote Bourgognes, terugtellend tot zo’n dertig jaar. Trots liet hij alles zien, blij eindelijk eens een specialist op bezoek te hebben. Daarna gingen we aan tafel. En trok hij de kurk uit een fles fluttige Spaanse wijn.

Het is een menstype, psychologeer ik maar. Een verzamelend menstype dat zó opgaat in het collectioneren dat een onderdeel uit de verzameling halen te zeer doet. Zelfs als je twaalf flessen Vosne-Romanée hebt liggen mogen dat er geen elf worden, op straffe van zweten en paniek. Triest, voor de wijn, en voor mij. Straks, later, misschien na ’s mans verscheiden, blijkt het overgrote deel van de wijn kapot.

Maar we mochten toch nog iets proeven: kersen van Jean-Roberts eigen boom. Daar had hij veel te veel van. En dat was voor mij aanleiding om een experimentje te doen.

Kersen zijn indrukwekkend zoet. In Azië pleegt men pittigheid te harmoniseren door suiker. Geen hartig gerecht of er zit zoet in. Zoete hapjes daarentegen – altijd streetfood, toetjes kennen ze niet – hebben zelden peper. Waarom niet? Waarom geen mango met rode pepers? O wacht, er is roedjak natuurlijk, het Indonesische fruitgerecht met rode peper. Hoe dan ook, ik ging met de kersen aan de slag. En gisteravond verklaarden de vers gearriveerde gasten I en R dat het de krant in mocht.

 

Kersen met chilipeper en tijm

Nagerecht voor 4 personen

 

300 g zoete kersen

100 ml Crème de Cassis (zwartebessenlikeur) of bessenjenever

mespunt cayenne- of chilipeper

1 à 2 theelepels verse tijmblaadjes

200 ml crème fraîche

iets ter garnering, zoals gekleurde suiker (facultatief)

Ontpit de kersen (truc: leg een kers op de mond van een lege wijnfles en duw met een eetstokje de pit naar beneden in de fles). Schep om met de Crème de Cassis en cayennepeper naar smaak. Wees niet te benauwd; ik nam een goede mespunt. Laat een uurtje of langer marineren in de koelkast.

Ris de blaadjes van de tijmtakjes en zorg dat er geen stukjes steel meer aan zitten. Meng de blaadjes door de kersen en verdeel die over 4 borden of schaaltjes. Leg er een klodder crème fraîche bovenop. Ik garneerde met paarse viooltjessuiker uit Toulouse, maar die moet je maar net hebben. Verzin anders een list.

 

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Recept kersen met chilipeper en tijm

  1. Hallo Onno,.
    Kan mij levendig voorstellen hoe zo`n ervaring voelt. Zo`n soortgelijke situatie is mij ook wel eens overkomen. Stond er toch even beteuterd bij te kijken.
    Groeten Antoinette.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.