Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kip met bier

 

 

Er zijn snuivers en happers, walsers en slikkers, vorsers en doeners, mag ik het zo even samenvatten? Ik heb het natuurlijk over wijn. En over bier. Maar laat ik beginnen met thee.

Het was niet eens zo lang geleden, ergens in de deerniswekkende maand oktober, dat ik in een hoogst aan te raden Chinees restaurant, Red Chilli in Nieuwe Niedorp, thee bestelde en hem tot mijn verbazing uitgeschonken kreeg in een fors wijnglas. Niet vol, maar net als wijn een beetje onderin. En subiet begreep ik de theedrinkers en hun koortsige verhalen over de bijzondere aroma’s. Bij wijn werkt het net zo. Schenk Château Pétrus in een kroesje en je mist meer dan de helft van de pret. En zo kom ik dan bij bier. Het heeft vast iets te maken met de lage status van het spul, de eeuwenoude rol van kiemvrije dorstlesser tegen geringe kosten, daar waar wijn duur was. Gewoon voltappen die kroes dus, dat glas, die beker. Bier schenk je niet nuffig, het idee dat je een bodempje in een grote kelk zou ronddraaien is lachwekkend.

Vooruitruiken doet bij bier dus niet mee. Jammer. Vooruitruiken, snuffelen aan je drank, is aangenaam. Een ruim glas niet volschenken is de voorwaarde; dat ronddraaien, dat gewals van de wijnzeurders, dient om de verdamping te vergroten. Ruik je meer. Mooi toch? Voor de geur heb je ook betaald, Hollanders!

Ondertussen zijn en blijven er de vastgeroeste wijndrinkers die bier slechts bij uitzondering drinken, halfleeg glas of niet. Zoals ik. Tip: bier kan ook door het eten. Hier een goed, oud recept voor kip met bier.

 

Kip met bier

Voor 4 personen

 

1 waardige kip, in stukken

25 g roomboter

3 sjalotjes, in dunne plakjes

1 flesje bier (ik nam Val Dieu Blonde)

1 ui, bestoken met 1 kruidnagel

1 blaadje laurier

2 takken tijm

125 ml crème fraîche

30 gram boter en 30 gram bloem

handvol vers gehakte peterselie

 

Zout en peper de stukken kip en braad ze in de boter aan in een brede braadpan, samen met de sjalotten. Giet er het bier bij, maar hou een piepklein drupje achter (dat gaat vanzelf, door het schuim). Voeg de bestoken ui, de laurier en tijm toe en laat een half uur stoven met het deksel op de pan. Doe er dan de room bij, roer en laat verder zonder deksel nog een kwartier sudderen tot de saus wat ingedikt is. Haal de kip uit de pan en hou hem warm onder aluminiumfolie. Prak de boter en de bloem grondig door elkaar en doe die bij de saus. Laat al roerend binden en nog 2 minuten zachtjes doorkoken. Voeg het drupje bier erbij, voeg kip en saus bij elkaar en bestrooi met de peterselie. Erbij: bodems bier uit wijnglazen. Of koele Beaujolais.

 

 

 

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept kip met bier

  1. Heel eerlijk, om jezelf een vastgeroeste wijndrinker te noemen. 🙂 Maar na een mooie introductie over hoe bier best in mooie (wijn)glazen geschonken kan worden, geen biersuggestie? Saison Dupont klinkt hier goed bij, met een kruidige gist maar blonde basis en een klein beetje zuur. Of zelfs een De Molen Op & Top, als het wat bitterder mag zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.