Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kipfilet gevuld met eekhoorntjesbrood

Zomertruffel? Mwah. Dat is althans mijn eerste reactie. Ik heb het net te vaak meegemaakt: ergens in een blij buitenland op een markt een truffeltje kopen en dat trillend van opwinding in een omeletje of hapje pasta verwerken, scheldend op de rottige pannetjes en het ontbreken van licht in het keukentje van het appartement. Om me vervolgens opnieuw te verbazen over het ontbreken van geur. “De verkopers beduvelen je waar je bijstaat,” zegt Wijnand Luttikholt. “Het bakje van waaruit ze de truffeltjes verkopen is ingesmeerd met truffelolie. Maar deze zijn goed.” En warempel.

Wijnand pendelt tussen Amsterdam en zijn gehuchtje met gerestaureerde verhuurappartementjes in de Italiaanse Marken en had een dampend voorraadje tubers meegebracht. Aanstaande oktober begeleid ik een truffelweekend aldaar (klik op capalazzo.com voor details). Nu had hij een paar van die donkergrijze schonkers voor me klaargelegd – ze kostten lachwekkend weinig: 11 euro per ons – en kon ik me te buiten gaan. Dat deed ik nu eens niet met pasta of omelet, maar met een doodgewone kipfilet. Fantastisch. Maar hoe nu gedaan wanneer u als Volkskeukenlezer geen truffel kunt bekomen? Die kans is meer dan reëel. Daarom nemen we nu gedroogd eekhoorntjesbrood.

 

Kippenborst gevuld met eekhoorntjesbrood

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

30 g gedroogd eekhoorntjesbrood

1 kleine ui, gesneden

¼ teen knoflook

20 g + 20 g roomboter

2 biologische kipfilets

cocktailprikkers, plasticfolie

 

Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in 100 ml lauw water. Knijp ze uit. Doe met de ui en de knoflook in het messenbakje van de staafmixer en draai tot prut. Bak dat zachtjes 5 minuten in een koekenpannetje in 20 gram boter tot de ui gaar is. Voeg wat zout en peper toe.

Leg de kipfilets plat neer. Snijd de filets in met een vlijmscherp mes, zodat je enveloppen krijgt. Bestrooi binnen en buitenkant met wat zout. Vul de filets met het paddenstoelmengsel. Prik de opening dicht met cocktailprikkers; ik had er 2 per filet nodig. Pak de filets strak in folie. Leg ze in een ovenbakje, zet dat in de koude oven en schakel die in op 100 graden. Laat 25 minuten staan. Jaja, de folie kan dat hebben. Pak dan uit. Verhit de resterende boter in een pannetje en bak daar de filets om en om in om ze een kleurtje te geven. Laat even rusten en snijd ze voorzichtig in dikke plakken. Ecco! Lekker als secondo met wat sla, na een hapje pasta.

 

P.S. Ik de krant had ik geen ruimte om te vertellen hoe ik het met de truffel had gedaan: geen ui, alleen een kwartje knoflookteen en een goed schoongeboende truffel van zo’n 50 gram tot prut draaien in het molentje en dat vulsel met wat zout en peper rauw in de kip verstoppen.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Recept kipfilet gevuld met eekhoorntjesbrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.