Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kippenlevertjes à la babi ketjap

 

Hypejes. Aardig woord om te schrijven. Net als cakejes ziet het er behoorlijk idioot uit, zo’n kromgetrokken leenwoord uit het Engels waar wij onze liefde voor verkleinen op hebben losgelaten. Maar ter zake. Hypejes dus. Ik word er giechelig van. Naast het grote werk, de golven van angst voor gluten, lactose, sulfiet en e-nummers die over het Nederlandse landschap spoelen hebben we ook kleintjes. Kurkuma als panacee voor alles (daar zit nog wat in ook, schijnt) bijvoorbeeld. Maar ook gember komt in beeld; zo verovert thee van verse gember de hoofdstedelijke koffieshops. Daar moest ik aan denken toen ik het hieronder beschreven gerecht stond te knutselen. Het zou erg fijn zijn als gember de nieuwe verlosser wordt, want ik lust het graag. Aan de andere kant, om er echt baat bij te hebben moet je er vast dermate veel van gebruiken dat het lekkere er wel vanaf gaat. Te veel en te vaak zijn dodelijk, voor zo ongeveer alles, ingrediënten incluis.

De drie gebruikelijke verschijningsvormen van gember verschillen sterk in smaak en aroma. Poeder is warm geurig, stemgember branderig intens, verse gember krachtig en fris, maar na koken verwarmend en bescheidener. Als je echt gember wilt proeven kun je het beter niet te lang verhitten.

En zo komen we bij de hap van vandaag: kippenlevers à la babi ketjap. Ik zou ‘kippenlevers ketjap’ op kunnen schrijven, maar dan had u het misschien niet gesnapt. In weerwil van de naam krijgt het gerecht zijn feestelijke smaak door… precies.

 

 

 

Kippenlevertjes à la babi ketjap

Hoofdgerecht voor 4 mensen

 

500 g kippenlever

2 uien, liefst rode, grof gesneden

4 eetlepels olie

5 cm verse gember, geschild, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngehakt

7 eetlepels ketjap manis

3 eetlepels limoensap

1 rode peper (of de helft), fijngesneden

 

 

Verwijder de te erge witte aanhangsels van de kippenlevers en verdeel de donkere orgaantjes in flinke stukken, zo’n 3 van elk levertje.

Fruit de ui zoetjes 2 minuten in de olie tot hij zacht begint te worden. Voeg de levers toe en bak tot ze een kleurtje hebben aan alle kanten. Doe de gember, knoflook, ketjap, het limoensap en de chili erbij, sluit de pan en laat op laag vuur 3 minuten garen. Als het goed is hebt u geen zout nodig, want de ketjap is brem van zichzelf. Zei ik al dat het nu klaar is? O, het is nu klaar.

Eet met rijst of spruiten of – dat werkt uitstekend – met aardappelpuree.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept kippenlevertjes à la babi ketjap

  1. Op zoek naar een recept voor kippenlevertjes kwam ik bij bovenstaand recept uit en het is heerlijk.
    Dank daarvoor. Helaas kan ik mijn familie niet overtuigen dat orgaan vlees de meeste nutriënten bevat en ook lekker kan zijn. Dus soms maak ik het alleen voor mezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.