HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kippenlevertjes à la babi ketjap

 

Hypejes. Aardig woord om te schrijven. Net als cakejes ziet het er behoorlijk idioot uit, zo’n kromgetrokken leenwoord uit het Engels waar wij onze liefde voor verkleinen op hebben losgelaten. Maar ter zake. Hypejes dus. Ik word er giechelig van. Naast het grote werk, de golven van angst voor gluten, lactose, sulfiet en e-nummers die over het Nederlandse landschap spoelen hebben we ook kleintjes. Kurkuma als panacee voor alles (daar zit nog wat in ook, schijnt) bijvoorbeeld. Maar ook gember komt in beeld; zo verovert thee van verse gember de hoofdstedelijke koffieshops. Daar moest ik aan denken toen ik het hieronder beschreven gerecht stond te knutselen. Het zou erg fijn zijn als gember de nieuwe verlosser wordt, want ik lust het graag. Aan de andere kant, om er echt baat bij te hebben moet je er vast dermate veel van gebruiken dat het lekkere er wel vanaf gaat. Te veel en te vaak zijn dodelijk, voor zo ongeveer alles, ingrediënten incluis.

De drie gebruikelijke verschijningsvormen van gember verschillen sterk in smaak en aroma. Poeder is warm geurig, stemgember branderig intens, verse gember krachtig en fris, maar na koken verwarmend en bescheidener. Als je echt gember wilt proeven kun je het beter niet te lang verhitten.

En zo komen we bij de hap van vandaag: kippenlevers à la babi ketjap. Ik zou ‘kippenlevers ketjap’ op kunnen schrijven, maar dan had u het misschien niet gesnapt. In weerwil van de naam krijgt het gerecht zijn feestelijke smaak door… precies.

 

 

 

Kippenlevertjes à la babi ketjap

Hoofdgerecht voor 4 mensen

 

500 g kippenlever

2 uien, liefst rode, grof gesneden

4 eetlepels olie

5 cm verse gember, geschild, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngehakt

7 eetlepels ketjap manis

3 eetlepels limoensap

1 rode peper (of de helft), fijngesneden

 

 

Verwijder de te erge witte aanhangsels van de kippenlevers en verdeel de donkere orgaantjes in flinke stukken, zo’n 3 van elk levertje.

Fruit de ui zoetjes 2 minuten in de olie tot hij zacht begint te worden. Voeg de levers toe en bak tot ze een kleurtje hebben aan alle kanten. Doe de gember, knoflook, ketjap, het limoensap en de chili erbij, sluit de pan en laat op laag vuur 3 minuten garen. Als het goed is hebt u geen zout nodig, want de ketjap is brem van zichzelf. Zei ik al dat het nu klaar is? O, het is nu klaar.

Eet met rijst of spruiten of – dat werkt uitstekend – met aardappelpuree.

 

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.