Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kippenlevertjes met pruimedanten

Er was eens… een volkskok die kippenlevers met aardbeien maakte. Voor het oog van de natie zelfs, vooropgesteld dat die natie gaat kijken op de onvolprezen videosite foodtube.nl. Daar zijn allerlei zinnige zaken te zien – hoe je een ei pocheert bijvoorbeeld – maar vanaf vandaag dus ook iets twijfelachtigs: foies de volaille, fraises et moi.

Kijk, ik zit midden in de eethistorie vanwege het maken van een boek; daarover een andere keer meer. Een van de vondsten bij mijn onderzoek was de opkomst van kippenlevers als product in de jaren 60 en 70. Opeens waren er recepten voor, waaronder eentje van Wina Born voor kippenlevertjes met druiven en mosterd. Dat wou ik graag voor de foodtubecamera gaan maken. Maar druiven in mei is zot. Waarom dan niet aardbeien geprobeerd? Reuze seventies, veel kleur, flower power, the sky is the limit, helemaal te gek weet je wel. Gedaan. Gemaakt. Geproefd. En besloten dat druiven beter zijn: aardbeien bleken niet zoet genoeg. Het seizoensbezwaar blijft echter. Natuurlijk kun je vandaag de dag druiven kopen in mei. Die worden ingevlogen vanuit tegenvoeterige dreven. Maar zo zijn we niet getrouwd. Dat wij nou overal heen vliegen is tot daaraantoe, maar fruit… Kortom, ik zocht iets anders en maakte het hapje opnieuw: met pruimedanten! Die zijn ronkend zoetzuur, precies wat nodig was. De naam daarvan is trouwens een verbastering van ‘prune d’ente’, het belangrijkste pruimenras in de streek waar de Hollanders al eeuwenlang deze zuidvrucht vandaan halen, Zuidwest-Frankrijk.

 

Kippenlevertjes met pruimedanten

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

400 g kippenlever

5 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook

1 theelepel bloem

50 ml droge sherry of witte wijn

100 g pruimedanten (gedroogde pruimen)

1 dikke theelepel mosterd

wat verse dragon of korianderblad, grof gesneden

 

De pruimedanten (gedroogde pruimen) die je tegenwoordig koopt zijn al voorgeweekt. Zo niet: week ze een half uur in de sherry of witte wijn die we straks gaan gebruiken. Snijd ze in stukjes.

Snijd de levertjes in 2 of 3 stukken en verwijder zo’n beetje de witte lellen en dellen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de levertjes met de knoflook tot ze beginnen te kleuren. Keer af en toe. Bestrooi dan met de bloem en meng goed. Schenk de sherry in de pan, voeg zout en de stukjes pruimedant toe en schep om. Sluit de pan en laat 4 minuten zachtjes garen. Meng er dan de mosterd door en de helft van het gekozen kruid. Doe op een schaal en garneer met het resterende groen.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

7 reacties op “Recept kippenlevertjes met pruimedanten

  1. Gebruik je de dragon omdat niet iedereen koriander te ” pruimen ” vind? Heb ik last van helaas. Zijn toch wel uiteenlopende smaken.

  2. De ruimte in mijn rubriek is altijd erg beperkt, vandaar dat ik niet uitweid. Natuurlijk lijken dragon en koriander in niets op elkaar. Maar peterselie en koriander ook niet, terwijl die ene regelmatig als alternatief voor de andere wordt gesuggereerd. In feit kunnen in dit recept allerlei groene kruiden worden gebruikt; Thais basilicum bijvoorbeeld zou ook goed smaken.

      1. Bedoelde 5 minuten even in koken water van het vuur laten staan. Jij hebt dus geen problemen met de bijsmaak als je dat niet doet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.