Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept kipsalade met wortel en walnoten

Een ober in een wit jasje met gouden epauletten had het diner aangekondigd, lopend door de gangen en bellend met een zware handbel. En nu zaten we aan een klein tafeltje met een fles Rioja, terwijl de Ardennen voorbij schoven. Men schepte ons kipsalade op vanaf een grote schaal en onze monden krulden zich in een niet tegen te houden grijns van verrukking. Eten bij de Wagons-Lits!

Dat was in 1986 en kort daarna stopte de dinerservice, althans in deze chique vorm, op de autoslaaptreinen naar het zuiden. Mijn herinnering kwam boven door het boek ‘Food on the move – Dining on the Legendary Railway Journeys of the World’ dat ik in handen kreeg (Reaktion Books, € 24). De Flying Scotchman, de Darjeeling Himalayan Line, De Trans-Siberië Lijn, de Zuid-Afrikaanse Blue Train en andere beroemde lijnen komen aan bod; het hoofdstuk over de Oriënt Express is van de Nederlander Arjan den Boer. En telkens gaat het over het eten aan boord. Hoe luxe dat was of juist hoe rampzalig slecht. Op sommige verbindingen was de catering een middel om de rijke clientèle te lokken en werd er flink op toegelegd; lees de anekdote waarin een manager bij de Flying Scotchman wordt terechtgewezen omdat hij de zonde heeft begaan winst te maken!

Dit smakelijke boek lezend begrijp ik dat kipsalade op meer lijnen en in meer tijden een hit was tussen de rails. Daarom hier een verse versie.

 

Kipsalade met wortel en walnoot

Voor- of lunchgerecht voor 4

 

50 g rozijnen

300 g kippendijfilet

150 g worteljulienne (rasp)

optioneel: 4 limoenblaadjes

50 g gepelde walnoten

1 lente-uitje, fijngesneden

2 dikke eetlepels mayonaise

3 eetlepels azijn

drupje worcestersaus

 

Wel de rozijnen een poos in water. Breng een pannetje met ½ liter water en 5 gram zout aan de kook en doe er de kip in. Laat weer aan de kook komen, wat 1 minuut en draai het vuur uit. Laat afgedekt 15 minuten staan. Haal de kip eruit, laat afkoelen en snijd fijn.

Breng de bouillon weer aan de kook en doe de worteljulienne erin. Laat aan de kook komen en schep eruit; spoel koud. Bewaar de bouillon voor iets anders.

Vouw de limoenblaadjes dubbel en snijd of knip de nerf eruit. Snijd of knip de blaadjes dan in onwaarschijnlijk dunne reepjes.

Meng alle ingrediënten en breng stevig op smaak met mayonaise, azijn, worcestersaus en zout. Serveer met toast en boter en denk er de Wagons-Lits bij.

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.