Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept knoflooksoep

Waar las ik nou dat onderzoek dat de grootste vakantiepret toch vooral voor en na de vakantie wordt beleefd? Het bevestigde wat we allemaal wel weten natuurlijk. Goed, stap dan virtueel met me in de ‘Gastrovan’ om ons een weg te eten van Zeeland naar Spaans Galicië, slingerend langs de Elzas, Limburg, de Provence, Bourgogne, Bretagne, Asturias, Brabant en Baskenland. Reisleiders zijn Sjaak, Olivier en Jeroen, achternaamloze jonge honden die de uit de tocht voortgekomen reisgids ten verkoop houden middels, precies, distributeur d’Jonge Hond, www.dejongehond.nl (voor € 34,-).

Ooit, toen ik een band speelde, droomde ik ervan om met een bus door onduidelijke dreven te reizen en samen te spelen op zoiets als de rand van een rotsrichel, met een woest landschap aan mijn voeten. Sjaak, Olivier en Jeroen maakten zo’n droom waar, alleen zijn ze koks. Hun omgebouwde bus had alles aan boord om buiten te koken, te braden, te roken en te roosteren, plus lange tafels en banken om hele gezelschappen ervan te eten te geven. En dat gebeurde. Zij doken in het koken van de streken zoals jonge honden dat kunnen, met tomeloze energie en koppen die niet malen om een katertje in de ochtend.

Hun kloeke, met zwart linnen omgeven boek heet ook Gastrovan en is een optelsom van reisverslag, foto’s om ons jaloers te maken, info en heel veel streekrecepten, slechts een enkele keer afgewisseld met varianten uit de koker van de mannen zelf. Ze zijn niet moeilijk, mits je iets van koksjargon beheerst: ‘pliceer de tomaten’ (ontvel ze), ‘passeer de marinade’ (zeef hem). Van politiek correct gedoe en flappiesyndromen hebben jonge honden geen last, dus komen eenden en hun vervette levers, konijnen, lammetjes en hertjes voorbij en tonen foto’s kippen met de bijl op de nek en veel bloot vlees. Af en toe is er een recept dat je nooit zult maken, omdat er een lokaal ingrediënt in voorkomt als percebes, eendenmosselen, een schaaldier waar langs de Atlantische kust van Spanje torenhoge bedragen voor worden neergeteld. Maar dat is juist mooi. Je bent op reis of je bent het niet.

 

Knoflooksoep

Voor 6 personen

 

2 bollen knoflook

2 uien, fijngesnipperd

30 g boter

de blaadjes van 4 takjes tijm

2 kruimige aardappelen, in blokjes

800 ml kippenbouillon

500 ml crème fraîche

 

Simpel maar effectief (en nauwelijks riekend): knoflooksoep uit Frankrijks Sud-Ouest. Pel de knoflook en snij de tenen in de lengte in kwarten. Fruit de ui en de knoflook langdurig maar langzaam in de boter tot ze bruin kleuren en karamelliseren. Voeg de tijm, aardappelen bouillon en crème fraîche toe en kook zachtjes tot de aardappelen gaar zijn. Pureer en breng op smaak met peper en zout.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.