Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept koele meloensoep met gember en basilicum

Een mal eiland, Corsica. Er is eigenlijk niks, behalve een adembenemende natuur. Die regeert in majesteit; de mensen waren er vroeger bij gedogen. Armoe troef, geen eigen hof, geen cultuur, geen keuken. De dorpjes zijn streng, ze ontberen de charme van het makkelijke zoete leven zoals in Zuid-Frankrijk.

Nu rolt het toeristengeld met de ferry’s en vliegtuigen de eiland binnen, maar dat verandert weinig aan de sfeer en de houding van de bewoners. Er was vroeger niks, en nu is er nog steeds verrekte weinig. Fantastische charcuterie maken ze, dat wel, van in de bossen rondlopende varkens op hoge poten. Verder zie ik alleen een stel van Italië en Frankrijk geleende schotels. En de pleiters en strijders voor onafhankelijkheid mogen dan nog altijd hun ideaal koesteren, de verfransing zit dieper dan hen lief is of dan ze misschien wel beseffen. Waarom zit er in alle stoofpotten het door de Fransen zo geliefde tijm, terwijl ik die in de natuur nergens aantref? Waarom wordt daarentegen de overal groeiende mirte alleen in likeur verwerkt en niet in gerechten? Corsica zou cultureel gezien veel met Sardinië en Ligurië moeten delen, maar niks hoor, de keuken is Frans van aanpak, textuur, aroma en opbouw.

Nou ja. Hier op camping U’Furu koester ik me in de culinaire gloed van de Italiaanse kokkin Naty. Gisteren serveerde ze een schokkend lekkere meloensoep. En ook al heb ik in het laatste weekendmenu in het VK-Magazine voor de zomerstop een erop lijkende ham met meloensalsa beschreven, toch komt hier dit recept: snijd van de meloenen aan de kant van het steeltje een flinke kap af. Verwijder met een eetlepel eerst de zaadjes en schep dan het meloenvlees uit de meloenen. Doe het in een keukenmachine en pureer. Nu voeg je een ippetippie zout en chilipeper toe, plus de gember. Draai en proef. Misschien is er wat citroensap nodig, of meer chili. Zet een uurtje of wat in de koelkast.

Snijd de basilicum aan ragfijne reepjes, en de sjalot in vliesdunne plakjes. Verdeel de soep over de meloenen en bekroon met de basilicum en sjalot. Geef er de ham en het geroosterde brood bij.

Koele meloensoep met gember en ham

Voor 4 personen:

4 kleine, zeer rijpe meloenen, liefst Cantaloup

snuf chilipeper

1/2 theelepel vers geraspte gember

wat citroensap

10 blaadjes basilicum

1 sjalot

150 gram zeer goede rauwe ham, Parma of serrano

8-12 sneetjes geroosterd stokbrood

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Recept koele meloensoep met gember en basilicum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.