Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept koffiepudding met whiskysaus

Koop een Volkswagen en je ziet opeens overal Volkskwagens rijden; een bekend effect. Ik ben benieuwd of het ook geldt voor cafeïnevrije koffie. Sinds een paar jaar drink ik geen koffie met cafeïne meer na zes uur ’s avonds. En ik verbeeld me dat steeds meer mensen in mijn omgeving dat ook niet doen. Niet kunnen slapen is een reëel probleem geworden, en ik vertik het om daaraan bij te dragen door gewone koffie.

Geschraagd door mijn volslagen ongefundeerde vermoedens over de stijgende afzet van cafeïnevrij verbaas ik me dat er geen betere koffie te krijgen is. Cafeïneloos lijkt voor veel koffiebranders een obligaat onderdeel van het assortiment. Het moet nu eenmaal, maar hun hart ligt er niet. En het idee dat ze daar serieuze koffiebonen voor zouden gaan gebruiken druist blijkbaar heel erg in tegen hun opvattingen over wat koffie moet zijn. Kortom, geen keus, geen pittiger of romiger of rinser variëteiten. Jammer. Dan vlechten we de smaak van de koffie maar in een fantastisch, geheel ten onrechte zelden gemaakt dessert: broodpudding. Proef je toch geen koffiesubtiliteiten meer.

Om aan 150 gram oud brood te komen kun je ook ruim 200 gram vers in brokken snijden en het een dag uitgespreid laten liggen. Smelt de boter en verwarm de oven op 180 graden. Maak de stukjes brood klein en meng ze in een kom met de melk, koffie, suiker, eieren en noten.

Beboter een ovenschaal van circa 18 x 25 cm en doe het mengsel erin. Bak ruim een uur in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Een erin gestoken mes moet eruit komen zonder dat er iets vloeibaars aan blijft zitten. Laat de pudding wat afkoelen, maar serveer hem wel warm of lauw met de whiskysaus:

Smelt de boter en doe er de suiker bij. Roer op laag vuur tot het een geheel is. Roer en van het vuur af de eidooiers door. Voeg er nu beetje voor beetje de whisky bij, zet weer op het vuur en blijf fanatiek roeren tot het iets indikt. Draai het vuur uit en roer nog even door terwijl de saus wat afkoelt. Serveer warm.

Koffie-broodpudding met whiskysaus

Voor 4-6 personen:

150 gram oud stokbrood

40 gram boter

2,5 dl melk

5 eetlepels loeisterke (cafeïnevrije?) koffie

40 gram suiker

2 eieren

100 gram grof gehakte walnoten of pecannoten

boter om de vorm in te smeren

whiskysaus:

50 gram boter

150 gram suiker

2 eidooiers

± 0,5 dl whisky

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept koffiepudding met whiskysaus

    1. Goh, mevrouw Vrancken, dat is een vraag die niets met mijn site, mijn beroep of het getoonde recept te maken heeft. Maar goed: u selecteert de tekst, klikt rechts op 'kopiëren' en organiseert vervolgens een blanco velletje Word. Daarin klikt u rechts op 'plakken'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.