Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept kruidige sperzieboontjes

 

Het is me wat: de rentrée in Frankrijk. Tot dusver kende ik het slechts als de kreet die hoorde bij het opruimen van de camping- en vakantieafdeling in de supermarkt ten gunste van een meter of zestig pennen, agenda’s, schriften en passersetjes; logisch, ik ging immer ergens in augustus terug naar ons geliefde drasland, voordat het onderwijs echt begon. Maar nu hielpen we dochterlief zich installeren in studentenstad Tours, waar ze haar master gaat doen (culinaire geschiedenis, ik ben apetrots). Geholpen door die idiote nazomer bleek de stad een kolkende, hijgende, dansende minimetropool, schaterend van reüneringspret begeleid door drinken en eten op terrassen, langs de oevers van de Loire en in de middeleeuwse binnenstad. Bij uitzondering mochten wij als senioren kijken. Meedoen zelfs.

Onze kokende student gaat een half jaar culinair survivallen met twee elektrische plaatjes, twee pannetjes en een Opimelmes, in een piepklein studentenstudiootje waar ze niks aan de muur mag plakken omdat dan de verf beschadigt. Minimaal koken dus, het culinaire equivalent van miniatuurschilderen. Als geestelijke voorbereiding bezochten we markten waar de uitbundigheid van het groenteaanbod opviel; het Loiredal heet de tuin van Frankrijk te zijn, en dat zowel in sier- als in moesopzicht. Sperzie- en boterboontjes leken er per mud verkocht te worden. En dat was het zetje dat ik nodig had om weer eens kruidig te gaan doen met de groene wiebelaars.

 

 

 

Kruidige nazomersperzieboontjes

Bijgerecht voor 4 personen

 

1 kg haricots verts of sperziebonen

1 flinke uit, ragfijn gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

8 eetlepels olijfolie

2 theelepels gemalen komijn

2 theelepels gemalen koriander

zwarte peper naar smaak

handjevol gehakt vers kruid, peterselie, basilicum of koriander

50 ml port

 

 

Als sperzieboontjes vers zijn is het puntje groen en niet verdroogd; je hoeft het dan ook niet weg te snijden. Alleen de steelaanzet eraf is voldoende, en doormidden halen doe ik ook niet.

Breng een grote pan water met 10 gram zout per liter aan de kook. Doe daar de boontjes in en kook ze al dente (proeven) in een minuut of 8. Giet ze af en plomp ze met z’n allen 1 minuut in een bak koud water, laat daarna uitlekken.

Fruit de ui met de knoflook zachtjes in de olie tot ze zacht zijn, in circa 7 minuten. Voeg de specerijen, kruiden en port toe en laat de port meer dan half verdampen. Doe de sperzieboontjes erbij, meng en warm goed door. Pronto!

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.