Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kwartels met honing en gember

 

Het begon met gezoem achter de muur. Gebrom eigenlijk, met zachte tikjes ertussen. De volgende ochtend liep de honing de kamer in, van onder de plint, langs de verwarmingsbuizen, een niet zichtbaar vloeiende maar desalniettemin oprukkende plas zacht glanzende, zoet ademende wederopstanding van de lavendel waarmee we ons Bourgondische huis omringd hebben. De een na de ander kropen er bijen achteraan de slaapkamer in, confuus en gedesoriënteerd. De eersten vingen we liefdevol en brachten ze naar buiten, maar alras werden het er te veel. Ramen open dan, luiken ook, en nog draaiden de werksters onhandig de hoeken in.

Ja, wij hadden een bijennest in een ongebruikt schoorsteenkanaal. Wilde bijen die vliegen noch ons kwaad deden maar ijverig de bloemen bestoven. Een wespennest hadden we een paar jaar geleden laten opruimen door een monsieur met een astronautenpak aan, maar bijen, die laat je zitten. En toen werd het warm. Heet. 36 graden, een dag, nog een dag. En blijkbaar begon de was van de raten te smelten, met de beschreven gevolgen. Imkers hebben we gebeld, maar nee, uit zo’n schoorsteen was het volk niet te verwijderen. En dus hadden we diezelfde monsieur weer nodig, die het dak opklom en daar zijn vreselijke werk deed. Nu moet de honing opdrogen, indrogen, met de overleden maaksters ertussen. Maar vlot gaat het niet; elke paar uur ruimen we de keukenrol op waarmee de kieren vol zitten. De honing opeten? Nee, die is vergiftigd.

Een herdenkingsrecept daarom, met honing. De kwartels kunnen vervangen worden door kipkarbonaadjes, maar cailles zijn hier echt beduidend lekkerder.

 

 

Kwartels met honing en gember

Hoofdgerecht voor 4

 

4 kwartels (of kipkarbonaadjes)

1 citroen

4 eetlepels olijfolie

3 cm verse gember, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngesneden

2 eetlepels Thaise vissaus

2 eetlepels honing

 

 

Snijd de kwartels in de lengte in tweeën. Zout ze goed en vergeet de binnenkant van de pootjes niet. Boen de citroen schoon onder de warme kraan. Snijd hem in kwarten en verwijder de pitjes.

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de kwartels op de velkant tot ze een kleurtje hebben. Voeg de parten citroen (niet knijpen!), de gember en de knoflook toe en draai het vuur laag. Dek af en laat rustigjes een kwartier garen. Voeg dan de vissaus en honing aan de saus toe en meng. Laat dekselloos iets indampen en wentel de kwartels regelmatig, zodat ze mooi glaceren. Ik at ze met pandanrijst.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept kwartels met honing en gember

  1. bonjour, ik zou hier graag een lekkere wijn bij willen drinken, ik denk een witte vanwege de gember en de citroen maar welke?
    ik heb een viognier, een macon village en een chablis in huis, welke raadt u aan? een andere witte wijn mag ook maar dan moet ik dit gerecht even uitstellen. groeten uit de Bazois!
    Elly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.