Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Lamskoteletjes met paprika-tijmrelish

Kregen ze maar royalty’s op chilipepers, de Mexicanen. Maar ja, wie van de Mexicanen; eigenlijk zou het naar de afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners moeten gaan, maar Mexico is allang een ratjetoe, een mensenmix. En vervolgens kunnen Brazilianen en Equadorianen en Venezolanen ook copyrights claimen, want zowel in Midden- als Zuid-Amerika zijn bewijzen gevonden van vroege teelt. Maar áls ze er royalty’s voor kregen (en ook voor chocolade, aardappelen, vanille en ga maar door) waren zij rijk en wij niet. Want Chilipepers zijn een daverend succes. Dat waren ze vrijwel meteen nadat Columbus de toegang tot Amerika had gecreëerd, in 1492. Binnen een halve eeuw at heel Azië pittig en ook in de mediterrane streken sloegen de pepers aan. Noorderlingen echter vonden ze te heftig, iets waarop kwekers reageerden door ze te temmen. Dat lukte, met een paar eeuwen verwerkingstijd, en het resultaat heet bij ons paprika (dat is buiten onze grenzen alleen het poeder).

En zo stond ik in de winkel met Westlandse puntpaprika’s in de handen, glanzend dieprood en kronkelig gepunt als de horens van een uiterst gezond duiveltje uit de hel. Ernaast lagen Spaanse pepers, ook al zo iets doodgewoons vandaag de dag (mede doordat de supermarktpepers bepaald tam zijn). Geen hellevuur hier, alleen maar zoete weelde. Daar kon ik wel wat mee.

 

Gegrilde lamskoteletjes met paprika-tijmrelish

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

genoeg lamskoteletjes

optioneel: 2 tenen knoflook uit de pers

4 rode puntpaprika’s, in reepjes

1 à 2 rode pepers, fijngesneden (ja, met zaad)

3 tenen knoflook, in plakjes

50 g pijnboompitten

4 eetlepels olijfolie

4 eetlepels witte wijn

3 takken verse tijm

 

Zout de lamskoteletjes en zet een poos koel weg, desnoods een hele nacht. Wie wil wrijft ze lekker in met knoflook uit de pers.

Doe de reepjes paprika met de peper, knoflook, pijnboompitten, olie en wat zout in een pan en zet het vuur aan. Bak op halfhoog vuur en met het deksel op een kier tot de paprika zacht begint te worden; kijk af en toe en schep om. Zet het vuur lager als aanbranden dreigt. Doe de wijn en 2 takken tijm erbij en laat afgedekt smoren op je laagste pit tot de paprika zacht is, maar geen jam.

Stook een grillpan op, borstel in met iets vettigs en gril de koteletjes een minuut of 3 per kant. Bakken in de koekenpan kan natuurlijk ook. Doe de blaadjes van de resterende tijm bij de relish en serveer het een met het ander.

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Eén reactie op “Lamskoteletjes met paprika-tijmrelish

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.