Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept lintpasta met biefstuk, komkommer en sesam

Ach, wat jammer nu! Ik lees in de nieuwsbrief van de altijd actieve Kookstudio Udo in Den Haag dat het Nederlands elftal vanavond, 9 juni speelt, terwijl ik mijn foto’s ga inplakken! Nou ja, niets aan te doen. Dan maar geen voetbal. Je moet prioriteiten stellen.

Wie geen albums te vullen heeft en toch niet verlangend uitkijkt naar het Grote Oranjegevoel, kan terecht bij genoemde Udo, www.kookstudio.nl., die op 9, 13 en 17 juni workshops houdt, respectievelijk Thais, Frans en Italiaans. Meer is niet gepland, aangezien eigenaren Wouter en Violet denken dat de voetballers toch niet verder komen.

Maar ja, alweer de Randstad hè, altijd alles weer in de Randstad. Voor het oprechte groene koken reizen we echter naar het noorden. Alma Huisken, culinair schrijfster en La Grande Dame van de vaderlandse moestuin, houdt ‘proeftuinworkshops’, geholpen door de begenadigde chef-kok van Schathoes Verhildersum, Dick Soek. De eerste is al aanstaande zondag, over kruiden, de volgende, over groenten, 29 juni. Meer informatie op www.schathoes.nl.

Geen komkommertijd bij de krant, maar al wel bij de groenteman. Daarom vandaag een fris Italiaans/Aziatisch recept.

Verhit wat olijfolie in een koekenpannetje en bak er de biefstuk in. Laat hem goed rood, dus haal hem er na 4 minuten uit. Laat afkoelen en snijd hem in reepjes. Klop de sojasaus en poedersuiker door elkaar en meng door de biefstuk.

Schil de komkommer, snijd hem in de lengte in tweeën of in kwarten en verwijder het zachte gedeelte met de zaadjes. Snijd de rest in kleine stukjes. Rooster de sesamzaadjes in een droog koekenpannetje tot ze kleuren. Haal uit de pan en bewaar.

Kook de pasta in water met zout al dente. Bak ondertussen de knoflook met de Spaanse peper in een drup olie tot de knoflook kleurt. Draai het vuur uit.

Giet de pasta af maar bewaar een kop kookwater. Meng de pasta in de pan met de knoflook en peper, en doe er de biefstuk en komkommer bij. Zet het vuur weer aan en hussel om alles goed door te warmen. Gebruik kookwater om de smeuïgheid te verzekeren en sprenkel er op het laatst de sesamolie over. Bestrooi met de lente-ui en de sesamzaadjes en eet.

Taglierini met biefstuk, komkommer en sesam

Voor 4 personen:

olijfolie

300 gram kogelbiefstuk in 1 of 2 stukken, zonder klappen of kerven

3 eetlepels Japanse sojasaus

2 theelepels poedersuiker

1/2 komkommer

1 eetlepel sesamzaadjes

400 gram taglierini (zeer dunne lintpasta)

2 tenen knoflook, gehakt

1 Spaanse peper, gehakt

2 eetlepels sesamolie

2 lente-uitjes, gesneden, met het groen

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.