HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept maïsknispers met geroosterde bloemkool, yoghurt en linzen

De knapperigheid der dingen, daar is nog geen boek over gemaakt. Maar misschien komt het hoor, want zuur en bitter en umami zijn onderwerp van boeken en tv-programma’s, en kleur en vet als leidende thema’s komen eraan, dus het kan niet lang meer duren. We zijn nu eenmaal dol op knapperig en krokant, puur – chips – of in combinatie met iets zachts – kroketten. De teloorgang ervan is dan ook vreselijk. Slappe chips, verwelkte koekjes, taaie gefruite uitjes op je saté doen je beseffen hoezeer onze hersentjes blijde vonken afvuren wanneer het wel in orde is, wanneer alles knispert tussen tong en tanden, wanneer de kraakgeluiden binnendoor het omgevingsgeluid overstemmen. Want die herrie draagt bij aan de beleving, is door onderzoek vastgesteld.

Ik at onlangs bij Taqueria Coba in Amsterdam-Noord, waar ze eten serveren in de vorm van mini-taco’s. Mexicaans met een moderne twist. Tarwetortilla’s, maïstortilla’s, gele en bijna zwarte van paarse maïs, zachte en krokante. Vreselijk lekker, maar de knapperige wonnen, bij mijn gezelschap. Reden om thuis te gaan prutsen. Ervaringstip: probeer nooit tacoshells te vullen en te eten zoals ze zijn, gevouwen. Ze briseren bij de eerste hap en donderen uit elkaar. Breek ze liever bij voorbaat en serveer de helften.

 

Maïsknispers met geroosterde bloemkool, yoghurt en linzen

Voor 4 personen

 

2 pakjes tortillashells

1 bloemkool

500 g gare linzen (2 blikjes), grondig uitgelekt

1 theelepel komijnpoeder

1 theelepel korianderpoeder

1 theelepel kurkuma

chilivlokken

300 ml Griekse yoghurt plus nog wat

30 blaadjes munt, grof gesneden

1 teen knoflook

 

Snijd de bloemkool aan kleine stukjes, de stelen incluis. Hussel met 3 lepels olijfolie en wat zout. Leg een stuk bakpapier op een ovenplateau en verdeel er de bloemkool over. Zet in de oven en schakel die in op 160 graden. Rooster 25 minuten, schep tussentijds een keer om. Haal uit de oven, zet die terug naar 120 graden en warm er de tacoshells in.

Bak de knoflook zachtjes in 2 lepels olijfolie tot hij kleurt. Voeg de uitgelekte linzen toe plus de komijn, koriander en kurkuma. Laat warmig worden – niet heet -, proef en breng op smaak met chilivlokken en zout. Draai het vuur uit. Meng de linzen met de bloemkool en, vlak voor het serveren, de yoghurt en munt.

Haal telkens voor iedereen één tacoshell uit de oven. Breek hem open in twee stukken en schep op elke helft wat van het groentemengsel. Presenteer er extra yoghurt bij.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Recept maïsknispers met geroosterde bloemkool, yoghurt en linzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.