Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept meloen met koffiesaus

Stoelen en voeten in het mediterrane zand, gebakken inktvisjes en een salade op tafel met een karaf witte wijn erbij (nee, geen retsina): wij zochten het Griekse cliché en vonden het dubbel en dwars op het eiland Aegina. Het was er nog rustig, de eerste week van juni, niet te heet ook. Drogende octopussen over waslijnen en veel blauwe verf op ramen en deuren maakten het plaatje compleet. Apenkoetsjes met paarden klepperden de eerste Aziaten langs de boulevard achter ons, voor ons blikkerde het azuur waarop in de verte de vleugelboot uit Athene aan kwam bruisen.

Aegina produceert pistachenootjes en die waren overal te koop, maar de eethuizen deden er niets mee. Die metselden hun menukaarten vol met de vaste Griekse items, de boerensalade, de souvlaki en gebakken vissen, de tzadziki en auberginedip. Kom op jongens, een pistachehummus is toch zo verzonnen? Maar niks. Nou ja, bij het restaurantje Flisvos waren de calamari boterzacht en kreeg de groene sla geur en pit door lente-ui en een gulle handvol dille, dus viel er niets te klagen.

Het toetje lieten we lopen, maar bij de koffie kregen we een schaal met stukjes meloen. Het een smaakte vreemd goed bij het ander, reden om er thuis mee te gaan experimenteren. Het resultaat staat hieronder. Het is even wennen bij het proeven, vreemd met het uitgesproken bitter naast de tere fruitsmaak, maar het beviel ons beduidend beter dan aardbeien en frambozen met chocola, iets waaraan mensen zich ook bezondigen.

 

Meloen met koffiesaus

Toetje voor 4 personen

 

1 blaadje gelatine

1 rijpe meloen

200 ml loeisterke espresso (mag décaf zijn)

3 à 4 scheppen suiker

Minisnufje zout

Snufje chilivlokken

Optioneel: 3 eetlepels whisky

Zwarte peper uit de molen

 

Week de gelatine in koud water. Snijd de meloen door, verwijder de zaadjes. Schep met een bolletjesboor of een koffielepel bolletjes van de meloen. Zet die koud weg.

Zet afschuwelijk sterke koffie. Ik nam décaf (tot ontsteltenis van wat twitterreagenten, maar die moeten niet zeuren), dan is het al helemaal geen probleem. Los er de gelatine in op en maak vervolgens de koffie nadrukkelijk zoet – als hij straks koelkastkoud is smaakt dat veel zwakker. Doe het zout, de chili en de drank erbij, roer goed en zet in de koelkast tot het steenkoud is.

Verdeel de meloen over 4 schaaltjes of glazen en schenk de koffie erbij. Zet de stelschroef van je pepermolen was losser, zodat hij grover maalt. Draai voorzichtig een beetje grove peper over de meloen.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept meloen met koffiesaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.