Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept mini-tomatensalade met dragon en feta

 

Snoeptomaatjes, kerstomaatjes, minitomaatjes, rood en geel en groen, het is giechelig spul en de supermarkten liggen er vol mee. Bij de mijne mag je je eigen selectie samenstellen en afwegen. Zo kwam ik er rap achter dat ze allemaal anders smaken. Tegen mijn verwachting in waren de ronde het lekkerst en de interessante, meer langwerpige flauw van smaak. Maar wat is dat ‘lekkerst’? Zoet en zuur tegelijk, intens en indringend, met een hoop sap binnen hun strakstaande velletje. Die langwerpige zijn minder zuur en een beetje melig, minder nat, en met een slappere buitenkant. Het zijn de poppenhuisversies van de ‘pelati’, de gepelde tomaten in blik waarmee Italianen hun tomatensaus maken. Daarin is volume belangrijk, dikte, en dat geven pruimtomaten. Ze zijn dan ook speciaal voor de blikbusiness veredeld, eind 19e eeuw; daarvoor waren tomaten bijna allemaal van het model dat we nu ossenhart noemen, met weelderige plooien rondom. Ronde kerstomaatjes daarentegen waren het uitgangspunt voor de verdeling van wat we nu smaaktomaten noemen, een ontwikkeling die pas vanaf de jaren zeventig plaatsvond en zijn apotheose kende na het Wasserbombegedoe in Duitsland, in 1990. Red Pearl en Tasty Tom bleken het antwoord op de anonieme, suffe, duffe tomaat. Het leveren aan de tros was deels om esthetische redenen, deels om aromatische: stelen geuren, tomaten zelf niet.

Bij heel wat sterrenrestaurants is een voorgerechtje van minitomaatjes een hit. Ik at het bij Hertog Jan, bij Brugge, vorig jaar. Sommige gepeld, sommige zoals ze waren, samen in een geurige vinaigrette, en een kruidje erbij. Hier een huiselijke versie met dragon en wat feta.

 

 

 

Mini-tomatensalade met feta en dragon

Voorgerecht voor 4 personen

 

1 takje dragon (of 1 theelepel gedroogde)

250 g gemengde minitomaatjes

1/2 rode ui, ragfijn gesnipperd

2 eetlepels Thaise vissaus

3 eetlepels appelazijn

3 eetlepels zeer goede olijfolie extra vergine

optioneel: mespunt poedersuiker

200 g feta, in dunne plakken

 

 

Hak de blaadjes van de tak dragon. Snijd de meeste tomaatjes door en de rest niet. Fröbelaars ontvellen er een stel door ze een paar seconden in kokend water te dompelen, waarna je het huidje er makkelijk afpelt. Meng de tomaatjes met de ui kort voor het serveren met vissaus, azijn, olie en het gekozen kruid. Controleer op smaak en gebruik zo nodig zout en een beetje poedersuiker. Verdeel de tomaatjes over vier kommen of diepe borden en leg er plakken feta schuin tegenaan of bovenop. Kringel nog wat olie over en om het geheel.

 

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.