Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept Oostenrijkse gehaktballen met paddestoelensaus

Hou je niet van Sissi, blijf weg uit Wenen. Sissi, keizerin Elizabeth officieel, is overal, op posters, boeken, folders, ansichtkaarten, museumpanelen, vitrines, paleizen, parken. Oostenrijk mag haar (en Romy Schneider natuurlijk) zeer dankbaar zijn, en Wenen helemaal. Plus de verdedigers van de Duitse taal, want het verschijnsel Sissi-Schneider heeft het ten aanzien van het Duits versteende hart van mijn dochter week gemaakt. Na jaren van weerstand is das Fräulein bereid te zien dat de taal misschien toch wel iets moois heeft.
Wij vergaapten ons aan het keizerlijke tafelzilver en porselein in de Hofburg en schoven daarna door de vertrekken van Sissi. Alwaar wij het klimrek, de ringen en de rekstok van de keizerin zagen.
Het klimrek, de ringen en de rekstok.
Ik wil het nog wel een keer opschrijven hoor – het klimrek, de ringen en de rekstok – want u gelooft u ogen misschien net zo min als ik.

Keizerin Sissi was geobsedeerd door haar figuur en workte elk dag out, of hoe schrijf je dat op. Ze vrat zich bij het ontbijt compleet vol en draaide de rest van de dag dan op niets dan zure melk en runderbloed. Jawel, zure melk en runderbloed. Ik wil… nou ja laat maar.
Daar sta je dan als keizerlijke chef-kok. In het souvenirwinkeltje was desondanks een boek te koop met de titel Aus Kaisers Küche, vol met ouderwetse hofrecepten. Niet echt voor de keizerin, maar voor heur jagers: Kaiserjägerlaibchen, gehaktballetjes met champignonsaus.

Fruit de helft van de ui glazig in wat olie. Week het kadetje in water en knijp het uit. Kneed gehakt, brood, ui, ei, knoflook, majoraan en de peterselie met zout en peper goed door en vorm er 8 platte balletjes van. Wentel ze door de paneermeel en bak ze bruin en gaar in de boter. Haal uit de pan en houd warm. Bak de paddestoelen met de resterende ui een paar minuten. Voeg de fond toe. Roer de bloem door de room en voeg toe. Laat nog eventjes bubbelen en breng op smaak met citroensap, zout en peper.

Keizerlijke gehaktballen met paddestoelensaus

Voor 4 personen

1 ui, fijngesnipperd

beetje olie

1 oud wit kadetje of broodje

1 ei

400 gram gehakt half-om-half

1 teen knoflook, gehakt

1 theelepel majoraan

handje vers gehakte peterselie

paneermeel

1 dikke eetlepel boter

250 gram kastanjechampignons, in plakjes

100 ml runderfond

2 theelepels bloem

200 ml slagroom

citroensap

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.