Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept ovencurry met wintergroenten en vis

 

Terwijl de bomen zuchten, de wind door de jassen hoest en Sinterklaas tijdens de oversteek van de Golf van Biskaje aan boord van de stoomboot probeert zijn bord warme drop binnen te houden, broed ik op nieuwe recepten. Er wordt wel gezegd dat er niks nieuws is onder de culinaire zon, toch neem ik mijn Volkskokende positie uiterst serieus: de natie moet gevoed worden. In dit onhandig donker uitgevallen seizoen – men fluistert dat het nog erger gaat worden, tot eind december – hebben wij behalve een dagelijkse klauw vitamine-d-tabletjes ook echt ondersteunde middelen nodig, zoals groenten. De consumptie daarvan is immer lastig. Groenten worden door te veel mensen gegeten uit plichtsbesef, zo niet schuldgevoel, omdat hun vrouw of moeder zegt dat het moet. Te veel mensen kunnen ze dan ook niet lekker klaarmaken. Futloos, kledderig, moegestreden, waterige smaken met verkeerd uitgevallen bittertjes, opgeboerde zwaveldampen in gecondenseerde vorm, zwakbegaafde, kinloze maagvulling, met ‘gezond!’ als enig, angstig excuus. Zuurkool met banaan lukt nog, net als kant-en-klare rodekool, of bloemkool met holadieesaus uit een zakje. In al die gevallen is er smaak, zoet, zuur, zout, smaakversterker misschien (wat dacht je dat er in spinazie à la crème zit?). Maar laat iemand broccoli bereiden en ze duwen hem in een pan water zonder zout. Het resultaat is treurnis.

Na hier snel de international rescue operation voor die broccoli te hebben genoemd – fleur de sel erover en een ferme straal olio di oliva extra vergine van hoge kwaliteit – over naar het recept van vandaag: groene curry van wintergroenten en vis, uit de oven. Verdacht simpel, maar echt zeer geslaagd (op de foto: mijn 2-persoonsversie).

 

Ovencurry met wintergroenten en vis

Voor 4 personen

 

1/2 knolselderij

2 pastinaken

400 g spruitjes

2 rode uien, in grove flinters

2 zeer dikke eetlepels groene currypasta

400 ml kokosmelk

800 g tilapiafilet (of een andere vis)

handvol verse koriander of basilicum

 

Zet de oven aan op 180 graden. Snij de knolselder en pastinaak in spruitgrote stukjes. Doe met de spruitjes en de ui in een ovenschaal, groot genoeg om straks de visfilets naast elkaar in te vlijen zonder dat ze dubbel liggen.

Roer de currypasta los met de kokosmelk en een theelepel zout. Hou je van echt pittig eten, vergeet dan het zout en neem extra currypasta (die bevat zout). Gebruik een paar eetlepels om de vis mee in te smeren; zet hem daarna koel weg. Verdeel de rest over de groenten. Schenk er water bij tot ze half onder staan en meng alles goed. Dek af met aluminiumfolie en bak 50 minuten in de oven. Zet dan de oven op 200 graden, leg de visfilets boven op de curry en bak folieloos nog 12 minuten. Bekroon met groen, eet met rijst.

 

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Recept ovencurry met wintergroenten en vis

  1. Dat ziet er goed uit. Ik denk de tilapia te vervangen door iets anders. Die vis heb ik helemaal geen vertrouwen in vanwege de kweek in oncontroleerbare oorden. Ten aanzien van de spruiten een vraag. Daar had ik door de manier waarop ze vroeger thuis (50 jaar geleden) werden klaargemaakt een hekel aan. Tegenwoordig koken we ze kort en blijven ze knapperig. Wat gebeurt er met 50 minuten in de oven? En dan nog eens 12 minuten. Graag commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.