Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept paprika’s gevuld met vis en komkommer

Sappig, mmm, jazeker. Sappig, fris, zoet ook, als je de groene buiten beschouwing laat. Maar bij dat zoet zit altijd een bittertje. Een heel klein bittertje weliswaar, maar toch, er zit een bittertje in. En zo zijn paprika’s culimetafoortjes voor het leven zelf, uitgevoerd in blikkerende hatsekideekleuren.

Let wel, dat bitter is nodig. Laat dat leven verder maar even zitten – ik ben geen dominee – maar in onze smaak wordt zoet pas echt lekker als er tegelijk een andere smaak aanwezig is. Dat kan zuur zijn, of zout. Maar volwassenen vinden bitter een spannend antwoord. Nou, dan zit je bij paprika’s goed. Witlof helt wel heel erg over naar de bittere kant. Paprika’s kun je met een beetje goede wil zelfs aan kinderen kwijt.

Nederland is goed in paprika’s telen. Jaarlijks knippen de tuinders meer dan een miljard exemplaren van de planten, waarvan wij een procent of tien zelf eten; de rest gaat de grens over. Om de binnenlandse consumptie op peil te houden of zelfs te stimuleren is er een website, www.colourfultaste.nl, met gezellige informatie, vrolijke recepten en blije afbeeldingen. Maar dit nieuwe bedenksel staat er niet bij: paprika gevuld met vis. Verwarm de oven op 180 graden en breng een grote pan water met zout aan de kook. Snijd de hoed van de paprika’s af en maak ze van binnen vrij van zaad en zaadlijsten. Kook ze 2 minuten en laat ze goed uitdruipen.

Snijd de komkommer in de lengte door, verwijder het zachte gedeelte met zaad en snijd wat rest in kleine blokjes. Smoor de visfilets zachtjes in een gulle scheut olijfolie in de koekenpan net aan gaar, onder een deksel, in een minuut of 8. Omdraaien hoeft niet. Haal ze uit de pan en verdeel in vlokken. Bak in het achtergebleven vet de pijnboompitten tot ze kleuren. Doe er de knoflook bij en draai het vuur uit. Wacht een minuut om de knoflook nog te laten garen en meng dan de vis er voorzichtig door, met de oestersaus, komkommerblokjes, munt en zout. Vul de paprika’s en sluit ze met hun kapje. Zet in een ovenschaal en bak ze 10 minuten.

Paprika’s gevuld met vis

Voor 4 personen:

4 flinke rode, gele of oranje paprika’s die rechtop blijven staan

10 cm komkommer

300 gram filet van kabeljauw of andere blanke vis

olijfolie

30 gram pijnboompitten

2 tenen knoflook, gehakt

3 eetlepels oestersaus

stuk of 10 blaadjes munt, gesneden

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.