HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept paprika’s gevuld met vis en komkommer

Sappig, mmm, jazeker. Sappig, fris, zoet ook, als je de groene buiten beschouwing laat. Maar bij dat zoet zit altijd een bittertje. Een heel klein bittertje weliswaar, maar toch, er zit een bittertje in. En zo zijn paprika’s culimetafoortjes voor het leven zelf, uitgevoerd in blikkerende hatsekideekleuren.

Let wel, dat bitter is nodig. Laat dat leven verder maar even zitten – ik ben geen dominee – maar in onze smaak wordt zoet pas echt lekker als er tegelijk een andere smaak aanwezig is. Dat kan zuur zijn, of zout. Maar volwassenen vinden bitter een spannend antwoord. Nou, dan zit je bij paprika’s goed. Witlof helt wel heel erg over naar de bittere kant. Paprika’s kun je met een beetje goede wil zelfs aan kinderen kwijt.

Nederland is goed in paprika’s telen. Jaarlijks knippen de tuinders meer dan een miljard exemplaren van de planten, waarvan wij een procent of tien zelf eten; de rest gaat de grens over. Om de binnenlandse consumptie op peil te houden of zelfs te stimuleren is er een website, www.colourfultaste.nl, met gezellige informatie, vrolijke recepten en blije afbeeldingen. Maar dit nieuwe bedenksel staat er niet bij: paprika gevuld met vis. Verwarm de oven op 180 graden en breng een grote pan water met zout aan de kook. Snijd de hoed van de paprika’s af en maak ze van binnen vrij van zaad en zaadlijsten. Kook ze 2 minuten en laat ze goed uitdruipen.

Snijd de komkommer in de lengte door, verwijder het zachte gedeelte met zaad en snijd wat rest in kleine blokjes. Smoor de visfilets zachtjes in een gulle scheut olijfolie in de koekenpan net aan gaar, onder een deksel, in een minuut of 8. Omdraaien hoeft niet. Haal ze uit de pan en verdeel in vlokken. Bak in het achtergebleven vet de pijnboompitten tot ze kleuren. Doe er de knoflook bij en draai het vuur uit. Wacht een minuut om de knoflook nog te laten garen en meng dan de vis er voorzichtig door, met de oestersaus, komkommerblokjes, munt en zout. Vul de paprika’s en sluit ze met hun kapje. Zet in een ovenschaal en bak ze 10 minuten.

Paprika’s gevuld met vis

Voor 4 personen:

4 flinke rode, gele of oranje paprika’s die rechtop blijven staan

10 cm komkommer

300 gram filet van kabeljauw of andere blanke vis

olijfolie

30 gram pijnboompitten

2 tenen knoflook, gehakt

3 eetlepels oestersaus

stuk of 10 blaadjes munt, gesneden

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.