Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept pasta met bloemkool en worst

 

Anderhalve droge worst lag er in mijn koelkast. Al dagen. Al twee weken, als ik er goed over nadenk. Tja, ach, het was gezellig op de markt in Chablis en de zon scheen en we wilden één worstje maar het waren er drie voor een tientje en die man was zo aardig.

Hard waren ze, de worsten. Ze heetten saucisson sec en deden hun naam eer aan. Het vel eraf krijgen was een worsteling, de natuurdarm gaf zich alleen met bruut geweld gewonnen en liet dan witte strepen vezel achter. De eerste plakjes waren lekker opgekaand door de bezoekende luikschildervrienden – het zit er strak op, jongens! – maar na hun vertrek mummificeerden de saucissons langzaam in de donkere kou van een vergeten koelkasthoek, rechts achter de yoghurt. Tanig werden ze, stenig bijna, koude memento mori’s van vergeten varken.

Dit weekend kwam hun wederopstanding. Ik verbrak de zegels van hun grafkamer en bracht ze aan het licht. Zouden zij met hun in de tijd samengebalde smaak niet precies voor het accent kunnen zorgen dat de geplande pasta met bloemkool zo van node had? Jazeker. En zo geschiedde.

 

 

 

Penne met bloemkool en harde worst

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

15 cm harde worst

1/2 glas witte wijn

100 ml slagroom

1 bloemkool

400 g penne of andere korte pasta

 

 

Koop harde worst. Fries en Groningse galmt te veel naar kruidnagel, dus neem iets neutraals. Hoewel, chorizo is dat met zijn gerookte paprika niet, maar kan goed werken, dunkt me. Snijd de worst in piepkleine blokjes. Bak die rustigjes uit; er komt vanzelf vet uit lopen na enige tijd. 5 minuten is zat. Schenk er de wijn bij en laat die goeddeels verdampen. Voeg dan de room toe, laat even bruisen, meng en zet het vuur uit.

Verdeel de bloemkool in zeer kleine roosjes. Breng een flinke pan water met 10 gram zout per liter aan de kook en doe er de pasta in. Kijk op de verpakking wat de kooktijd is. Trek daar 4 minuten vanaf: dat is het moment dat de bloemkool erbij moet; die heeft aan 4 minuten kooktijd genoeg. Liefhebbers van knapperig nemen maar 3 minuten.

Proef of de pasta al dente is. Het koken duurt iets langer dan de aangegeven tijd, omdat door het toevoegen van de bloemkool het water tijdelijk van de kook raakt. Giet alles af en meng grondig met het garnituur, op een zacht pitje.

 

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.