Spruitige tijden
Vandaag een verrukkelijk recept om alle overgebleven speculaaspop, chocoladeletter, taaitaai en pepernoten weg te werken: draai alles in de keukenmachine tot prut en spoel door de wc. Sinterklaas moet zelf weten wat hij eet; die krijgt lichaamsbeweging zat met dat gerag over de daken. Voor ons zijn het volslagen overbodige calorieën.
Hup, weg ermee, dan doe je nu vast wat aan je gewicht in plaats van in januari. Beginnen we met alles wat we niet echt lekker vinden, zoals die walgelijk suffe kruidnootjes. De echte pepernoot, zo’n taaitaaiïg blokje glasbeton zag je terecht al niet meer, en als de melkchocoladelovers nu eens de gekregen pure letters niet ruilen schiet het echt op.
Van een goede banketletter is het wel zonde, maar we gaan ons in dit luxe landje toch niet zitten volproppen omdat het zo veel heeft gekost?
O, juist wel. Nou, daar moeten we dan maar eens mee ophouden. Het is natuurlijk decadent om eten weg te gooien, maar de kat lust geen amandelspijs en de buren zijn allesbehalve anorexiapatiënten. En om die zoete ellende nu in plaats van de normale maaltijden op te bikken vind ik helemaal niks.
Tijd voor een eenvoudig doch voedzaam gerecht, echt iets voor winderige, spruitige tijden. Bak de ui glazig in een scheutje olie, en bak de knoflook daarna eventjes mee, tot hij kleurt. Doe de pijnboompitten en het gehakt erbij en bak al scheppend los tot alle rauwe kleur verdwenen is. Voeg de spruitjes toe, doe er tijm en zout bij, en een half kopje water waar je de tomatenpuree in losroert. Sluit de pan en laat op nogal laag vuur garen tot de spruitjes beetgaar zijn; dat duurt 7 à 10 minuten. Draai het vuur uit. Kook de pasta in ruim water met een handje zout al dente. Bewaar een kopje kookwater en giet de pasta af. Meng met de saus. Zo, klaar, eten. Je kunt er echter ook een ovenschotel van maken. Houd de pasta dan nogal vochtig (gebruik het kookwater) en meng er de mozzarella door. Doe in een ovenschaal, dek af met folie en zet 15 minuten in een oven van 180 graden. Haal de folie weg, bestrooi met parmezaan en bak nog 5 minuten.
Pasta met gehakte spruitjes voor 4:
1 ui, in flinters
scheutje olijfolie
1 of 2 tenen knoflook, gehakt
3 eetlepels pijnboompitten
300 gram gehakt
400 gram spruitjes, grof gehakt
beetje tijm
1 dikke eetlepel tomatenpuree
500 gram korte pasta, penne of zo
2 bollen mozzarella, in stukjes
50 gram geraspte Parmigiano
zout
Eén reactie op “Recept pasta met spruiten – Volkskeuken van 6 december”
Wat een slecht recept… ik vermoedde het al, maar er zit geen smaak aan ondanks de kaas… echt het eten onwaardig… probeer er morgen nog iets van te maken.. waardeloos!