HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept pasta met verse truffel

truffels_zoekenDrie jaar geleden was het alweer. Drie hele jaren die truffelloos voorbij waren gegaan, na mijn laatste glorieuze bord spaghetti alla norcina. En dat allemaal doordat de website waar ik die onderaardse zwammen bestelde niet meer functioneerde. Truffels.nl vegeteert nog altijd op het internet, maar het is een lijk, een lege huls, het uitwendige skelet van een insect dat door een spin is leeggezogen. En omdat aankopen bij horecagroothandels niet meetellen in onze Volkskeukens sleepte ik mij met een zwaar gemoed door truffelloze wintermaanden.

Vorige week werd het me te veel en trotseerde ik weer de woelige internetbaren, de blik op oneindig, een foto van vrouw en kind in de binnenzak. En o wonder, ik vond wat ik zocht, al bleek ook dit keer weer de truffel duur betaald. Want daar was www.finefoods-online.com, waar ik de zwarte wintertruffel, de echte Tuber melanosporum, per gram (à 1,12) kon bestellen.

Achter het vermelde Amsterdamse telefoonnummer bleek een in Duitsland gevestigde firma schuil te gaan, net over de grens bij Sittart, vanwaar men mij die dag nog truffels stuurde. Keurig netjes ging het, met e-mailbevestiging, track & trace en een bestelling de volgende dag, tegen etenstijd.

Ik draaide de truffels tot kruim in het kleine messenbakje dat bij mijn staafmixer hoort. Toen liet ik een geplette teen knoflook 10 seconden warmen in zeer goede olijfolie, en verwijderde hem. Daarna mocht een half ansjovisfiletje uit elkaar vallen in diezelfde olie op dat lage vuur. En toen ging de truffel en wat parmigiano daarbij, en het vuur uit.

Taglierini kookte ik, dunne, verfijnde lintpasta die niet meer nodig had dan vier minuten kooktijd. Ik goot hem af maar bewaarde een kop kookwater. Daarna werkte ik de truffel door de pasta in de koekenpan, en gebruikte gul kookwater om de soepelheid te bewaren. Dat was alles. Ja, dat kostte me 63 euro. Maar zo veel truffel (ik had 50 gram), zo veel geur, aroma, beneveling en weldaad krijg je nooit in een restaurant. Truffeltijd, dames en heren, eindelijk weer truffeltijd!

Taglierini met wintertruffels

Voor 2 (!) personen

50 gram zwarte wintertruffel

1 teen knoflook

6 eetlepels zeer goede olijfolie

1/2 ansjovisfilet

20 gram vers geraspte parmigiano reggiano

200 gram taglierini of dunne fettucine

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

5 reacties op “Recept pasta met verse truffel

  1. Los van het feit dat je negen à tien maanden moet wachten om het te kunnen maken: Barolo natuurlijk, of een andere wijn met een duidelijke paddestoelige toets. Vaak zijn dat stevige rode wijnen met een jaar of vijf of meer op de teller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.