Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept pastinaaksalade met Remekerkaas en linzen

Nee, we proefden niet in kale hokjes met blauw licht, en ook niet iedereen in een andere volgorde. We zaten in een krappe kring, in het keldertje van kaasbedevaartoord Kef in Amsterdam. En alles ging ‘blind’: blokjes op een schaal met een nummer, niks meer. Toch riep de aanpak bij bekendmaking op twitter en facebook de toorn op van vooral wiskundigen. ‘Niet blind genoeg’, dat was een belangrijke kritiek. ‘Want Remeker herken je zo!’

Misschien herinnert u zich de paginagrote advertentie waarin Milnerkaas meldde dat een groepje bloggers in een ‘nationale kaastest’ Milner tot lekkerste van ons land koos. Het voor een tiental kaasfanatieke smaakjournalisten van Parool, Trouw, Dagblad van het Noorden, NRC, Keuringsdienst van Waarde en de Volkskrant reden om ook een test te organiseren. 13 kazen proefden we, en Milner moest als verliezer toch twee nog treuriger kazen voor zich dulden, Zaanse Hoeve en Delta Mild. Winnaar werd Remeker, gevolgd door de biologische Kinderdijk. Maar het was lastig. Het moest gaan om ‘jong belegen’ kazen, terwijl sommige rijper bleken, en de proevers niet zo van écht jong belegen hielden; Noordamse boerenkaas had daar bijvoorbeeld last van. Remeker werd als enige door iedereen meteen herkend, dus wiskundigen en andere scherpslijpers mogen hem wat mij betreft niet meetellen. Wat echter heel duidelijk was, onwetenschappelijk getest, is dat Milner alles is behalve de lekkerste kaas van Nederland. Voor ons.

Wat doe je met superieure kaas als Remeker of belegen (weg met dat ‘jong’) boerenkaas? Verhitten vind ik zonde. Geur en textuur gaan dan naar de gallemiezen. We maken er een maaltijdsalade mee.

 

 

Pastinaaksalade met kaas en linzen

Voor- of lunchgerecht 4 personen

 

2 pastinaken

6 eetlepels zeer goede olijfolie extra vergine + extra

50 g hazelnoten

4 eetlepels granaatappelpitten

150 g Remeker Ryp of belegen boerenkaas

300 g gare linzen (mag uit blik)

2 eetlepels aceto balsamico + extra

1 eetlepel garam masala (kruidenmengsel, toko)

200 g veldsla

 

 

Zet de oven aan op 200 graden. Snijd de pastinaken geschild of ongeschild in frietjes. Door de vorm van de pastinaak worden die waarschijnlijk dun uitlopend spits; dat geeft niet. Hussel ze met zout en 2 lepels olijfolie en rooster ze in de oven tot ze kleuren en gaar zijn, in circa 15 minuten; het gaat sneller dan aardappelen. Laat wat afkoelen.

Hak de hazelnoten met een groot mes grof. Rooster ze in een droge pan iets tot ze net een beetje gaan kleuren. Blijf erbij, want ze verbranden zo.

Regel een paar eetlepels pitten uit een granaatappel. Trek krullen/plakken van de kaas. Staafmix de linzen met 2 lepels balsamico, 4 lepels olie, garam masala en wat zout tot dikke puree. Bouw op elk bord een salade met pastinaak en veldsla, klodders linzenpuree, hazelnoten, kaas en bovenop granaatappel. Meng niet. Sprenkel er gul extra olie en balsamico over en omheen.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept pastinaaksalade met Remekerkaas en linzen

  1. Wat een geweldig recept! Een bijzondere combi van zacht en knapperig, zoet en zout, zacht en hartig… Ik had van tevoren wat twijfels over de linzenpuree, maar die was eigenlijk de lekkerste basis van het gerecht: zacht en romig maar toch pittig. Ik gebruikte de Vadouvan-Kerry van Jonnie Boer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.