Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept pastinaakstamppotje met gebakken kruiden

 

Ik heb een mooi groot computerscherm. Dat is handig, dan kan ik twee of drie programma’s tegelijk open hebben. Maar die vullen nooit dat hele vlak en zo piepen in de hoeken op hoogst afleidende wijze struiken rozemarijn, salie, tijm en bonekruid op. Dat is mijn tuin in Frankrijk. Daar is het zomer, terwijl hier het grauwe lowcarbbestaan van de ‘wijn- en culinair schrijver’ – die rottige samentrekking heb ik mijn ganse carrière nog niet kunnen vervangen door iets beters – zich voortsleept door de wintermaanden. Low carb, ja. Geen brood, geen aardappelen en pasta, geen rijst en uiteraard geen suiker, maar wel peulvruchten natuurlijk. Maar bovenop het piepergemis komt het vreemde feit dat ik niet afval. Misschien omdat ik niets af te vallen heb; ik ben niet te zwaar, wou alleen de buik eens aanpakken. Maar mijn vrouw wil nog één week door, na de twee die we al deden. Als experiment.

Zondag slalomde ik lowcarbend over de antipakjesavondmatinee van collega Karin Luiten. Dik de helft van wat de enthousiaste zelfbakkers en –kokers hadden gewrocht was off limits voor me, maar dat gaf niet. Er bleef nog wel het een en ander over, en het was toch vooral ook een vrolijk samenzijn. Ik at er een vers gebraden truffelworstje, snoepte van opgewekt pittige piccalilly en dronk bijzondere theeën met Marjan Ippel. Als een van de weinigen kwam ik met honger thuis, vond de kruiden op mijn computerscherm terug en gromde naar het seizoen. Waarna het tijd was om een vezelrijk maal te bereiden. En toen bedacht ik om een pastinaakstamppotje te maken met gebakken kruiden. Van de markt had ik een bos koriander mee, maar peterselie of een mengsel werkt ook, mits het maar flink wat is – Turkse of Marokkaanse winkels of marktstallen zijn dan een betere winkelkeus dan de supermarkt.

 

Pastinaakstamppotje met gebakken kruiden

Voor 4 personen

 

1 dikke bos koriander, peterselie of gemengde kruiden

olijfolie extra vergine

1 teen knoflook, gehakt

2 pastinaken, ongeschild in stukjes

1 blik à 400 ml kikkererwten of linzen

 

Was de kruiden als bos en schud ze goed uit. Snij met een groot mes fijn, inclusief dunne steeltjes, gewoon als bos. Bak in een sliert olijfolie de knoflook 1 minuut en voeg dan de kruiden toe. Bak nog 3 minuten, tot ze geslonken zijn.

Kook de pastinaak in water met zout gaar in 10 minuten. Giet af maar bewaar het vocht. Stamp de pastinaak met de kruiden en de kikkererwten of linzen en giet er nog een gulle straal olijfolie bij, zeker 6 eetlepels. Gebruik kookvocht om het smeuïg te maken. Warm zachtjes door op een verdeelplaatje en bak er braadworstjes of karbonaadjes bij.

 

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

5 reacties op “Recept pastinaakstamppotje met gebakken kruiden

 1. Low-carb als eetpatroon is niks mis mee natuurlijk, maar culinair wat sobertjes. Als je er suiker (plus alles wat daarop lijkt) en zachte tarwe uitgooit ben je wat dat betreft al een heel eind.

  Het echte geheim voor culi's is wat mij betreft het 'Vastendiëet'. Geen dieet overigens, maar een zeer beperkte calorie-inname op bepaalde dagen van de week. Met behalve minder calorie-inname ook andere gezondheidsvoordelen.

  Meer info:
  http://thefastdiet.co.uk
  http://vimeo.com/54089463 (of http://vimeo.com/50912488
  http://www.bol.com/nl/p/het-vastendieet/920000001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.