Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Peruaans-Thaise tonijnsalade

Nauwelijks bekomen van de presentatie van het tweede boek van blikvisman Bart van Olphen, treffend ‘Koken met vis uit blik 2’ geheten, zie ik hem nationaal de publiciteit halen met zijn pleidooi tegen foute tonijn. Die moeten we stoppen. Maar Volkskrantcollega Olthuis was er vorige week al als haar kippen bij om die actie onder de aandacht te brengen. Ik mag we daarom weer wenden tot het boek, dat eigenlijk ook een pamflet is. Het is betrekkelijk eenvoudig de juiste duurzame viskeuzes te maken als je naar blik grijpt, stelt van Olphen. Er zijn namelijk inblikkers die verantwoord aan hun vis komen en die vervolgens ook nog eens lekkerbekkerig verwerken. Het ene blik is dus het andere niet. Goed kijken, goed de verpakking lezen, goed kiezen is het devies. Want de inblikkerij is een vechtmarkt en de grootverwerkers trachten alles zo goedkoop mogelijk te doen, zowel het vissen als het bereiden.

Ja, inblikken is bereiden – vis in blik is al gegaard en klaar. Desalniettemin ‘doen’ we er iets mee alvorens hem op te eten, want zo’n hapje vis is puur uit het blik ook maar zo, eh, puur. Van Olphen helpt in het boek met een flitsend repertoire aan recepten, vaak aangenaam onverwacht. Pasta puttanesca met tonijn (laten ze het in Italië maar niet horen), spinaziesalade met zalm en kokosdressing, kabeljauwlever met miso en zure haring, krabfalafel met labneh, we kunnen weer geïnspireerd de lente in. De vonk sloeg bij mij zo over dat ik zelf aan het experimenteren sloeg. Als ik nu eens…? Ik greep woest om mij heen en mikte Thais en Peruaans door elkaar, met lekker veel vers limoensap, à la ceviche. Uiteraard nodig: goede tonijn. Kijk even op stopfoutetonijn.nu voor kieshulp. Of koop dat boek!

 

Tonijnsalade anders

Lunchgerecht voor 4

 

2 zoete aardappelen, geschild

sap van 6 limoenen

3 eetlepels Thaise vissaus

2 blikjes verantwoorde tonijn in olie

1 miniblikje maïs, uitgelekt

1 blik linzen, afgespoeld en uitgelekt

3 takken munt, de blaadjes grof gesneden

bosje koriander, grof gehakt

1 rode ui, in dunne flinters

1 chilipeper, gesneden

 

Kook de zoete aardappelen net aan gaar in water met zout in circa 12 minuten (ze gaan sneller dan gewone piepers). Laat afkoelen en snijd in plakken.

Meng het limoensap met de vissaus. Hussel alle ingrediënten voorzichtig door elkaar maar voeg de tonijn in brokjes pas op het laatst toe, anders wordt het zo gruizig. Proef of er zout bij moet.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.