NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept perziktaart

Markt in Tonnerre. In de smalle rue Mitterand staat de immer overdreven correct geklede verkoper van matrassen te wachten op de kopers die nooit komen, naast de stal met huishoudelijke rommelspulletjes, goedkope messen en roerzeven. Verderop verkoopt Arie Hogendoorn, kweker van Hollandse afkomst, zonodig in het Nederlands met Frans accent zijn bloeiende planten en pootmateriaal voor de moestuin, in het permanent langsdampende aroma van de kippengrill. Binnen in de door een Eifelleerling gebouwde gietijzeren markthal zoemen de kopers als bijen op een lavendelstruik. Sylvain is onze kaasaffineur, goed voor de perfect gerijpte Epoisses en Chaources, dikke Normandische crème fraîche en ouderwets gekarnde zoute boter. Maar eerst maar eens naar de fruitteler uit Jussy. De prijs van de kersen is gedaald van vier naar drie euro de kilo, want hij moet ervan af; de beschadigingetjes en de vraat aan het fruit zijn een stuk duidelijker dan twee weken geleden. Proeven mag altijd en kijk, die lichtgekleurde, geel-oranje soort is net zo zoet als de donkerrode. Aardbeien en frambozen zijn er in verschillende varianten, van eigen kweek en van elders, donkerder of lichter van tint, intenser en duur of flauwer en goedkoop. Een meloen erbij, ‘is hij om vandaag te eten?’, en dan nog perziken, die malle platte die in Nederland ‘wild’ genoemd worden, terwijl ze natuurlijk net zo tam zijn als wilde spinazie en wilde rucola. Daar gaan we een taart mee maken, zo’n echte geurende zomertaart voor na de verse geitenkaasjes.

 

Perziktaart

voor 8 punten

 

Deeg:

1 ei

1 snufje zout

100 gram basterdsuiker

100 gram koude boter, in 8 stukken

200 gram bloem

 

vulling:

4 eieren

100 gram suiker

100 gram gemalen amandelen

1 dl slagroom

8 platte perziken

3 eetlepels suiker om te strooien

 

Doe de ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine (geen blender) en draai tot het een bal begint te vormen. Verdeel het deeg in een taartvorm van 22 of 24 cm doorsnee en maak een klein randje. Zet de vorm een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden.

Breng een pan water aan de kook en doe de perziken er in. Verplaats ze na 10-20 seconden naar een kom met koud water. Trek dan de velletjes van de perziken af, snij ze in kwarten en verwijder de pit.

Klop de eieren met de suiker, de gemalen amandelen en de room glad (geen gemalen amandelen? Maal zelf amandelsnippers fijn). Verdeel het mengsel over de taart. Verdeel er de stukken perzik over en bestrooi met de extra suiker. Bak de taart tot hij mooi goudbruin kleurt, in 30-40 minuten. De vulling is een beslag als van een clafoutis, maar dan met amandel; het ei zorgt voor de vastigheid. Prik erin: als de vork/satéstok eruit komt zonder aanhangend deeg is hij goed; hij zal bij afkoelen verder opstijven.

Eet hem zo of met half geklopte room of ijs. Koude Moscato d’Asti of Clairette de Die smaken er geweldig bij.

 

 

 

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.   10 oktober verschijnt Luilekkerland - 100 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

9 reacties op “Recept perziktaart

  1. Lekkerrrrr! Ik heb nog een paar perziken liggen die al iets zachter zijn:-) Vind dat idd altijd een probleem: de perziken die je hier koopt zijn altijd hard!

  2. de taart zag er heerlijk uit toen hij uit de oven kwam, maar toen ik hem aansneed was hij van binnen zeer nat dus kon hij zo de prullenbak in heb ik een ingrediënt gemist bij de vulling of is het echt alleen eieren,suiker,gemalen amandelen , slagroom en perziken

    1. Ja, het is echt alleen dat. Dan heeft hij te kort in de oven gestaan of de ove was niet heet genoeg. De vulling is een beslag als van een clafoutis, maar dan met amandel; het ei zorgt voor de vastigheid. Prik erin: als de vork/satéstok eruit komt zonder aanhangend deeg is hij goed; hij zal bij afkoelen verder opstijven. Ik zal voor de zekerheid deze instructie toevoegen.

      1. Ik had hetzelfde 'probleem'. Kwam (denk ik) door het zelf malen van de amandelen in de keukenmachine, waardoor het niet echt mail wordt. Oplossing de tweede keer was het toevoegen van 1 afgestreken eetlepel bloem bij het eiermengsel. VAB de smaak, de platte perziken in NL zijn idd wat vlakker van smaak. Ik heb daarom in mn tweede taart een onsje aalbessen toegevoegd, dit gaf net iets meer taste.

  3. Heb gisteren de perziktaart gemaakt. Ik vond de smaak nogal vlak (misschien omdat de taart nog lauw was). Ik denk, dat ik toch de voorkeur geef aan de "gewone" perzik vanwege de kleur en de smaak. Vanavond ga ik nog een keer een stuk taart koud proeven. Wie weet…..

  4. Hier, in Avocourt Frankrijk, was de taart een groot succes. Ik heb rijpe peches de vignes (rode perziken)gebruikt.
    Als bodem een kant en klare pate sable (zandtaartdeeg). Mijn Franse buurvrouw wilde dolgraag het recept hebben en dat wil wat zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.