HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept pompoen op de barbecue met gezouten-citroensalsa

 

De zomer in de Tonnerrois is koel en klam dit jaar. Een stotterende, zwakbegaafde sukkelzomer met regen als er zon beloofd is, met grijze moedeloosheid, met mist en nevel en vochtige depressie. Gelukkig is er de zondagse markt in Chablis, waar we vanachter de koffie het langsdrentelende rariteitenkabinet van inboorlingen en toeristen kunnen bewonderen. Ooit moest je daar op de kermis kaartjes voor kopen, nu mag het zomaar. Als dat niet opmonterend genoeg blijkt, is er de marchandise die het culinaire hart sneller doet kloppen. De druipend verse geitenkaasjes, de stoer stinkende Epoisses, de bloedworst die gemaakt wordt waar je bij staat, de warme goudse stroopwafels van een dappere Nederlandse verkoper. Bij de paardenslager die eruitziet als een favoriete geschiedenisleraar zijn we vaste klant, net als bij de verkoper van Catalaanse worst en confit de foie de porc, paté met extra varkenslever.

Dit keer concentreer ik me op het immense groenteaanbod. We hebben namelijk een week lang vegetarische gasten. Zachtgele boterboontjes, kromme courgettes, verse witte Paimpolboontjes in hun peul, artisjokjes zo groot als een peutervuist, ik weet warempel niet wat ik moet kiezen. Maar zie ik daar niet de eerste pompoen van het seizoen? Die mag op de barbecue. Desnoods stook ik die wel onder een afdak. En dan maak ik een salsa met gezouten citroen en olijven. Leve de zomer!

 

 

Pompoen van de bbq met salsa van gezouten citroen

Hoofdgerecht voor 4

 

1 oranje pompoen

2 tenen knoflook, geperst

4 cm verse gember, ragfijn gehakt

4 eetlepels Japanse sojasaus

4 eetlepels olijfolie

2 gezouten citroenen (Marokkaanse winkel)

100 g ontpitte olijven, kleur naar keuze

1 theelepel komijnzaad of -poeder

beetje tijm

optioneel: chilipeper

 

 

Snijd de pompoen door en verwijder de zaden. Snijd hem nu in overtuigende plakken van zo’n 1,5 cm dik. Meng de knoflook met de tot pulp gehakte gember, soja en olijfolie. Doe de pompoen in een schaal en smeer in met het mengsel; laat een poos of een paar uur staan.

Maak de salsa: verwijder het vruchtvlees van de gezouten citroenen. Doe de schil met de olijven, de komijn en de tijm het bakje van de staafmixer en draai tot een grove tapenade. Voeg als je wilt pittigheid toe.

Stook een barbecue of grillpan op en rooster de plakken pompoen rustig tot ze zacht worden en een beetje blakeren, in circa 15 minuten. Overgebleven marinade mag bij de salsa; kruisbesmetting bestaat niet in vegaland. Ik serveerde er rijst met gepelde pistachenoten en sesamolie bij.

 

 

 

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.