Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept pompoen met tahinsaus

 

 

Ja!, dacht ik, daar is het dan! Eindelijk een groot, dik, zwaar, kloek boek over de Libanese keuken! De souk van Salma Hage (Van Dishoeck, € 35,-) weegt bijna twee kilo, bevat zeker 500 recepten en veel aangename foto’s. Maar het is weer schieten met hagel in plaats van kogels. Dan is het altijd wel raak, denken veel mensen, waaronder zelfs auteurs en uitgevers. Groot en dik verkoopt, zwaar en kloek nog beter. Wat is mijn bezwaar? Er is geen duiding. De recepten ratelen achter elkaar door, zonder enige toelichting, veelal ook slierten variaties – humus, humus met pijnboompitten, humus met lamsgehakt en pijnboompitten, humus met bietjes, humus met chilipeperolie, humus met…. – die telkens compleet uitgeschreven worden, met letterlijke herhalingen, onder elkaar. En uit niets blijkt wat de echte klassiekers zijn en wat de bedenkels van Hage – en die zijn er heel veel. Ik ken namelijk de Libanese keuken uitstekend; ik verzamel restaurantervaringen in Frankrijk, Engeland en Libanon en heb heel wat Libanese kookboeken in het Frans en Engels staan. Het is briljant wat de Libanezen in de keuken uithalen; niet voor niets zijn zij de koks van de ganse Arabische wereld. Om er mee kennis te maken moet ik u wederom aanraden te gaan eten bij het onooglijke, maar internationaal culinair aan de top staande Beyrouth in de Kinkerstraat te Amsterdam (bestel de grote mezza van 15 gerechten en een fles Libanese wijn). Maar ik dwaal af. Een beetje opgeblazen boek, De souk, ik zei het. Salma Hage – een dame die in 1967 als pasgetrouwde vrouw naar Londen verhuisde – moet het geschreven hebben, maar wordt in de inleiding consequent in de derde persoon opgevoerd; verder komt ze nergens voor.

Genoeg gemopperd. Hages recepten zijn lekker en er zijn er zoals gezegd heel veel van, met aangenaam veel groenten; dat hoort bij Libanon. Anderhalf jaar elke dag iets anders, dan lukt met dit boek. Vandaag: gebraden flespompoen met tahindressing. Volgens mij kun je ook oranje pompoen nemen.

 

Pompoen uit de oven met tahindressing

Voor 4 personen

 

1 flespompoen

5 eetlepels olijfolie

1 tak tijm

1 tak rozemarijn

½ theelepel chilivlokken

4 eetlepels tahin (sesampasta)

1 teen knoflook uit de knijper

sap van ½ citroen

 

Verhit de oven tot 190 graden. Snij de pompoen met schil en al in parten en verwijder de zaden. Leg de parten in een braadslee, besprenkel ze met 4 eetlepels olie en leg de tijm en rozemarijn erbij. Bestrooi met zout en de chili. Braad 40-45 minuten in de oven.

Meng de tahin, knoflook, rest van de olie, citroensap, wat zout en 5 eetlepels water in een kom. Serveer de pompoen met de saus.

 

(Op de foto: ikzelf op een iets tederder leeftijd bij restaurant Jdoudna in Beit Mery, achter Beiroet)

 

Meer Libanese recepten op mijn speciale pagina: klik hier

 

 

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

5 reacties op “Recept pompoen met tahinsaus

 1. Beste Onno,

  Wat een leuk recept weer vandaag van jouw hand in de VK!
  Het valt me op dat je bij vrijwel al je Libanese recepten restaurant Beyrouth in de Amsterdamse Kinkerstraat promoot. Hierdoor nieuwsgierig geworden, heb ik een paar weken dan eindelijk je advies opgevolgd en ben ik bij Beyrouth gaan eten, en heb geheel volgens je advies de mezzo van 15 gerechten besteld.
  En eerlijk gezegd viel me het een beetje tegen…
  Afgezien van de penetrante geur van schoonmaakmiddel in het restaurant, viel me het veelvuldig gebruik van conservengroenten op, ondermeer de tuinbonen in de Foel Akhdar. Ook in sommige andere gerechten kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat er conservengroeten werden gebruikt. Overigens waren vele andere gerechtjes wel uitstekend! Is het gebruikelijk in de Libanese keuken gebruik te maken van conservengroenten?

  Ik blijf overigens een groot liefhebber van je recepten. Orders en een boekenkast vol heb ik inmiddels! 😉

  1. Ja, de witte bonen komen uit een blik, dat zou best kunnen. Maar ik zit er niet mee. Ga maar eens vergelijken met Libanese restaurants elders. Nergens zijn de groene kruiden van de taboulé zo ragfijn met de hand gesneden, nergens zijn de kibbeh bil-saniyeh met zoveel zorg en smaak gemaakt, nergens heeft de baba ganoush zoveel smaak.

 2. Hallo onno,
  Zijn 40-45 min. in de oven niet wat lang? Ik dacht dat kurbis vrij vlug gaar is. Of heb je er grote stukken van gesneden? Overigens vind ik de blog van je dochter heel erg leuk.
  Groeten.

  1. Ik vond het ook nogal lang. Het is geen recept van mij, moet je rekenen. Aan de andere kant: het gaat hier niet om blokjes maar om parten. Gisteren blokjes gemaakt en die waren op 180 graden in mijn heteluchtoven precies goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.