Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept rijst met aubergine en nigella

Comfort food, wat is dat voor u? Boerenkoolstamppot, erwtensoep, pasta met tomaat? Voor heel veel aardbolbewoners is het rijst. Mijn Braziliaanse bijna-schoonzoon bijvoorbeeld. Hij heeft geen staart, maar hij begint toch wel degelijk te kwispelen als er rijst op tafel komt. En ik kan met hem meevoelen. Een goed bord rijst, nasi, paella, biryani, is een feestje in de bek. Het heeft vast iets te maken met het feit dat de Homo sapiens evolutionair is ingericht om te draaien op koolhydraten; er zijn wetenschappers die vermoeden dat we daar zelfs smaakpapillen voor hebben, andere dan die voor zoet dus. Sommige mensen, waaronder wijlen Johannes van Dam, houden neerslachtigheid eronder met aardappelpuree, temmen er depressies mee. Dat lukt met rijst vast ook. Maar net zoals je puree goed en slecht kunt maken, zo ook valt er met rijst alle kanten op te kleien wat culikwaliteit betreft. Voor fatsoenlijke nasi moet je gekookte en grondig afgekoelde rijst hebben bijvoorbeeld. En voor de nu volgende hap dient de rijst geweekt te worden: dan blijven de basmatikorrels losser en wolkiger.

Natuurlijk kun je deze schotel als bijgerecht beschouwen. Maar door het spelletje met de verschillende ingrediënten, texturen, is het zo ook hoogst bevredigend. Het nigellazaad speelt daarin een doorslaggevende rol.

 

Rijst met aubergine en nigella

Hoofdgerecht voor 2

 

200 g bastmatirijst

1 aubergine, in kleine blokjes

2 uien, grof gesnipperd

1 teen knoflook, gehakt

4 eetlepels olijfolie

50 g pijnboompitten

1 flinke eetlepel nigellazaad

2 eetlepels sesamolie

 

Week de rijst minstens een uur in koud water. Zet daarna op met ruim nieuw water en wat zout en kook beetgaar in ongeveer 8 minuten; kijk ook op de verpakking. Giet af en laat even staan.

Meng de blokjes aubergine en ui in de koekenpan met 3 lepels olijfolie. Zet het vuur aan en bak tot de aubergine net aan gaar is, afgedekt, in circa 6 minuten; schep af en toe om en zet op tijd het vuur wat lager. Bak de laatste minuut de knoflook mee en bestrooi alles met wat zout.

Bak de pijnboompitten goudbruin in 1 lepel olijfolie. Blijf erbij, want opeens gaat het hard.

Meng de rijst in de koekenpan met de aubergine en ui en doe er de pijnboompitten en de bakolie daarvan bij. Schep dan de nigellazaadjes erdoor en besprenkel alles met sesamolie. Proef en besluit of er toevoegingen nodig zijn in de vorm van zout of pittigheden.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.