Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept rijstomelet met verse kruiden

 

Een paar jeu-de-boulesballen liggen verstrooid op het erfje, naast de tafel onder de door wingerd beschaduwde eettafel. Een hondsroos laat zijn bloemblaadjes dwarrelen en het julizonlicht zon schetst reliëf op de blokken graniet van de muur. Hoog in het blauw draait een paartje rode wouwen hun rondjes op de thermiek. Dit is het paradijsje van kok Wouter Udo en kunstenares Violet Roest, althans de Franse dependance, op de grens van de Ardèche en Lozère. Al meer dan 25 jaar organiseren ze in Den Haag en hier kookcursussen – Wouter was met zijn Kookstudio een van de allereerste in Nederland – en mijn jarenlang opgespaarde nieuwsgierigheid wordt nu ingelost door een bezoek. Gewoon tussendoor, de eerstvolgende groep arriveert zaterdag pas. Hier heerst kalmte, bij de kippen, in de moestuin, in de keuken. Violet schenkt thee van verse citroenverbena, die anders smaakt dan van gedroogde verveine, Aziatisch bijna, op het gemberachtige af. Daarna word ik de tuin ingestuurd om sla te snijden en maakt zij een rijstkliekkoek voor de lunch. Wouter maait gras; zijn culinaire kunsten blijven voor de avond bewaard. Eet gezellig met ons mee:

 

 

 

Violets rijstomelet met verse kruiden

Lunchgerecht voor 4 personen

 

300 à 400 g gare, koude rijst

2 eieren, losgeklopt

stuk of 8 gedroogde tomaatjes op olie, fijngesneden

handje grof geraspte kaas naar keuze

flinke handvol verse groene kruiden naar keus, fijngesneden

3 eetlepels olijfolie

groene sla + vinaigrette

handje zwarte Griekse olijven met pit

theelepeltje tijm

 

 

Meng de koude rijst met het ei, de gedroogde tomaat, de kaas en de kruiden. Breng goed op smaak met zout en peper. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en doe de rijst erin. Verspreid hem en druk hem aan tot een gladde bovenkant. Laat eerst eventjes op wat hoger vuur bakken – zeg 3 minuten – en daarna op laag vuur, nog eens 6 minuten, van begin tot eind afgedekt. Haal het deksel weg en geef een zijdelings tik tegen het handvat van de pan. Als het goed is zie je de koek iets draaien, wat betekent dat hij los is. Laat hem uit de pan op een plat deksel glijden en kiep hem om terug in de pan. Bak nog eens 4 minuutjes.

Serveer het groene sla met gebakken (!) zwarte olijven; gewoon 4 minuutjes in de droge gril- of koekenpan verhitten en daarna met tijm bestrooien. Verdeel ze over de sla.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.