Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept risotto met radicchio en rode wijn

Met bitter, lezers, hebben wij een bijzondere verhouding. Een moeilijke. Haat-liefde, in veel gevallen. Sommigen gaan er prat op bitter te blieven, als een wapenfeit, als een teken van volwassenheid. Die willen niets in hun ristretto en vermalen met hun kaken brokken of chocolade van 90 procent cacao. Anderen komen daar nooit en drinken koffie slechts als lattes, mijden witlof en schrikken van krulandijvie.

In Italië wordt bitter gewaardeerd. Ik verbeeld me dat dat komt door een verkeerd schakelingetje in de hersens: als je ziek bent krijg je medicijn. Dat is altijd bitter. Ergo, bitter maakt je beter. Ook als je niet ziek bent. Bitter is goed voor je, is het niet voor je lijf, dan toch wel als offertje, als een louterende knechting van het verdorven lichaam. Katholiek hè.

Bij ons hebben telers hun best gedaan om witlof minder bitter te maken, en uit spruitjes is het helemaal verdwenen, als ik mijn smaak mag geloven (tenzij je ze te lang kookt). In Italië happen ze daarentegen met graagte in allerlei soorten ruige radicchio. Beter, ze koken ermee, wat de smaak versterkt.

Puur bitter, het bitter van een paracetamolletje, is voor niet-aficionados zoals ik niet te hachelen. Maar voeg zoet toe, of zout, en het wordt lekker. Risotto met radicchio heeft dan ook bouillon en flink Parmezaan nodig. Maar dan nog: dit is geen kinderhapje!

 

Risotto met radicchio en rode wijn

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

1,2 liter water

2 bouillonblokjes (groente of paddestoel)

1 ui, ragfijn gesnipperd

80 g roomboter

250 g risottorijst

100 ml rode wijn

flinke krop radicchio, of 2 kleintjes, in reepjes

100 g Parmigiano Reggiano, geraspt

 

Breng het water aan de kook, los de bouillonblokjes erin op en houd de bouillon heet.

Fruit de ui in 25 gram boter glazig. Voeg de rijst en de radicchio toe en schep goed om. Voeg de wijn toe en laat bruisen en daarna 2 minuten koken. Schep er vervolgens bouillon bij tot zo’n 3 cm boven het oppervlak van de rijst, dek af en laat zachtjes 12 minuten koken. Voeg bij de rijst genoeg bouillon om hem kletsnat te houden. Roer vanaf nu af en toe en gaar tot de rijst al dente is.

Voeg de resterende boter en de Parmezaan bij de rijst. Roer flink, laat 2 minuten staan en serveer. Belangrijk: voeg zonodig op het laatst nog wat bouillon toe; risotto moet altijd zeer vochtig zijn.

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Recept risotto met radicchio en rode wijn

  1. Ik voel me zéker aangesproken bij de bitterliefde (en er is ook chocolade met 99% cacao), al weet ik uit ervaring met bierproeverijen dat die liefde niet voor de hoofdmoot geldt. Leuke tip voor bij risotto met radicchio; schenk er een heel mild bier bij (weizen, witbier of een ander laaggehopt bier) en de combinatie doet het bier bitterder en het gerecht minder bitter lijken. Misschien de wijn in dat geval achterwege laten, maar je kunt kippenbouillon, eventueel wat geitenkaas en vooral; walnoten bij doen. En probeer dat laatste maar eens bij een wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.