HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept roerbak met broccoli en zwarteboontjessaus

 

Lang geleden, vijftien jaar minstens, verplaatste ik me met Johannes van Dam en nog wat collega’s middels vliegtuig en busje naar een rijstpellerij in een godverlaten moeras langs de Theems. Daar sleep de Indiase firma Tilda basmatikorrels die als bruine rijst uit Azië waren verscheept. Het merk was de top onder Indiërs in Groot-Brittannië en trachtte voet aan de grond te krijgen in Nederland, bij Albert Heijn meen ik. Maar alras was het verdwenen. Te vroeg losgelaten op de Hollanders, te duur voor onze portemonnees. Ondertussen waren wij geheel en al ingezeept over het waarom, waartoe en in hoeverre van de Betere Rijst. Zeker bij basmati luistert dat nauw. Extreem lange korrel, minstens een jaar droog gerijpt, precies goed geslepen, geen gebroken korrels en zeker geen bijmenging van wat goedkopers. Goede basmati moet donzig zijn, wuft, etherisch.

Dat mag verbazen. Want als je naar de Indiër gaat, krijg je schaaltjes met smaken die de bijgeleverde basmati tot niet ter zake doend veroordelen. Maar ja, in India delen ze zo’n schaaltje met tien personen en is de rijst de maaltijd.

Hoe dan ook: opeens vond ik Tilda weer, opnieuw bij AH. Meteen geprobeerd en ja hoor, grote klasse. Alleen de tien minuten kooktijd vond ik te lang, zeker als je de rijst een half uurtje tevoren weekt, zoals aanbevolen.

Een recept! En dat wordt dan – excuus – een eerder Chinees te noemen roerbak, geen curry.

 

 

 

Broccoli met biefstuk en zwarteboontjessaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

 

250 g basmatirijst

2 eetlepels zwarteboontjessaus

1 à 2 eetlepels sambal manis

4 eetlepels droge sherry of witte wijn

200 g kogelbiefstuk

2 tenen knoflook uit de knijper

4 eetlepels lichte sojasaus

1 ui, in grove flinters

2 rode puntpaprika’s, in reepjes of stukjes

400 g broccoli, in zeer kleine roosjes met wat steel

 

 

Week de rijst een half uur in koud water. Roer in een kommetje de zwarteboontjessaus met sambal, sherry en 4 eetlepels water los. Snijd de biefstuk in ragfijne flinters en meng die met de knoflook en de sojasaus.

Kook de rijst in ruim water met zout 8 à 9 minuten, giet af en laat afgedekt staan.

Verhit een wok, doe er de olie in en roerbak de groenten 4 minuten. Giet er de saus bij, zet het vuur laag en dek de pan af. Laat 4 minuten garen. Draai dan het vuur hoog, voeg de biefstuk toe en schep om tot de rauwe kleur daarvan verdwenen is. Serveer met de rijst.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

4 reacties op “Recept roerbak met broccoli en zwarteboontjessaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.