Lang geleden, vijftien jaar minstens, verplaatste ik me met Johannes van Dam en nog wat collega’s middels vliegtuig en busje naar een rijstpellerij in een godverlaten moeras langs de Theems. Daar sleep de Indiase firma Tilda basmatikorrels die als bruine rijst uit Azië waren verscheept. Het merk was de top onder Indiërs in Groot-Brittannië en trachtte voet aan de grond te krijgen in Nederland, bij Albert Heijn meen ik. Maar alras was het verdwenen. Te vroeg losgelaten op de Hollanders, te duur voor onze portemonnees. Ondertussen waren wij geheel en al ingezeept over het waarom, waartoe en in hoeverre van de Betere Rijst. Zeker bij basmati luistert dat nauw. Extreem lange korrel, minstens een jaar droog gerijpt, precies goed geslepen, geen gebroken korrels en zeker geen bijmenging van wat goedkopers. Goede basmati moet donzig zijn, wuft, etherisch.
Dat mag verbazen. Want als je naar de Indiër gaat, krijg je schaaltjes met smaken die de bijgeleverde basmati tot niet ter zake doend veroordelen. Maar ja, in India delen ze zo’n schaaltje met tien personen en is de rijst de maaltijd.
Hoe dan ook: opeens vond ik Tilda weer, opnieuw bij AH. Meteen geprobeerd en ja hoor, grote klasse. Alleen de tien minuten kooktijd vond ik te lang, zeker als je de rijst een half uurtje tevoren weekt, zoals aanbevolen.
Een recept! En dat wordt dan – excuus – een eerder Chinees te noemen roerbak, geen curry.
Broccoli met biefstuk en zwarteboontjessaus
Hoofdgerecht voor 4 personen
250 g basmatirijst
2 eetlepels zwarteboontjessaus
1 à 2 eetlepels sambal manis
4 eetlepels droge sherry of witte wijn
200 g kogelbiefstuk
2 tenen knoflook uit de knijper
4 eetlepels lichte sojasaus
1 ui, in grove flinters
2 rode puntpaprika’s, in reepjes of stukjes
400 g broccoli, in zeer kleine roosjes met wat steel
Week de rijst een half uur in koud water. Roer in een kommetje de zwarteboontjessaus met sambal, sherry en 4 eetlepels water los. Snijd de biefstuk in ragfijne flinters en meng die met de knoflook en de sojasaus.
Kook de rijst in ruim water met zout 8 à 9 minuten, giet af en laat afgedekt staan.
Verhit een wok, doe er de olie in en roerbak de groenten 4 minuten. Giet er de saus bij, zet het vuur laag en dek de pan af. Laat 4 minuten garen. Draai dan het vuur hoog, voeg de biefstuk toe en schep om tot de rauwe kleur daarvan verdwenen is. Serveer met de rijst.
4 reacties op “Recept roerbak met broccoli en zwarteboontjessaus”
Ik mis de sojasaus in het recept? En zijn het echt eetlepels sambal? Of theelepels?
Sojasaus gevonden (beter lezen….)
Eetlepels sambal. Een à twee, hè. En manis is beduidend minder scherp dan oelek, vandaar.
Een heerlijk recept reeds gemaakt toen het in VK stond, nu kan ik het recept ook nog opslaan en bewaren voor een andere keer.