HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept roerbak met broccoli en zwarteboontjessaus

 

Lang geleden, vijftien jaar minstens, verplaatste ik me met Johannes van Dam en nog wat collega’s middels vliegtuig en busje naar een rijstpellerij in een godverlaten moeras langs de Theems. Daar sleep de Indiase firma Tilda basmatikorrels die als bruine rijst uit Azië waren verscheept. Het merk was de top onder Indiërs in Groot-Brittannië en trachtte voet aan de grond te krijgen in Nederland, bij Albert Heijn meen ik. Maar alras was het verdwenen. Te vroeg losgelaten op de Hollanders, te duur voor onze portemonnees. Ondertussen waren wij geheel en al ingezeept over het waarom, waartoe en in hoeverre van de Betere Rijst. Zeker bij basmati luistert dat nauw. Extreem lange korrel, minstens een jaar droog gerijpt, precies goed geslepen, geen gebroken korrels en zeker geen bijmenging van wat goedkopers. Goede basmati moet donzig zijn, wuft, etherisch.

Dat mag verbazen. Want als je naar de Indiër gaat, krijg je schaaltjes met smaken die de bijgeleverde basmati tot niet ter zake doend veroordelen. Maar ja, in India delen ze zo’n schaaltje met tien personen en is de rijst de maaltijd.

Hoe dan ook: opeens vond ik Tilda weer, opnieuw bij AH. Meteen geprobeerd en ja hoor, grote klasse. Alleen de tien minuten kooktijd vond ik te lang, zeker als je de rijst een half uurtje tevoren weekt, zoals aanbevolen.

Een recept! En dat wordt dan – excuus – een eerder Chinees te noemen roerbak, geen curry.

 

 

 

Broccoli met biefstuk en zwarteboontjessaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

 

250 g basmatirijst

2 eetlepels zwarteboontjessaus

1 à 2 eetlepels sambal manis

4 eetlepels droge sherry of witte wijn

200 g kogelbiefstuk

2 tenen knoflook uit de knijper

4 eetlepels lichte sojasaus

1 ui, in grove flinters

2 rode puntpaprika’s, in reepjes of stukjes

400 g broccoli, in zeer kleine roosjes met wat steel

 

 

Week de rijst een half uur in koud water. Roer in een kommetje de zwarteboontjessaus met sambal, sherry en 4 eetlepels water los. Snijd de biefstuk in ragfijne flinters en meng die met de knoflook en de sojasaus.

Kook de rijst in ruim water met zout 8 à 9 minuten, giet af en laat afgedekt staan.

Verhit een wok, doe er de olie in en roerbak de groenten 4 minuten. Giet er de saus bij, zet het vuur laag en dek de pan af. Laat 4 minuten garen. Draai dan het vuur hoog, voeg de biefstuk toe en schep om tot de rauwe kleur daarvan verdwenen is. Serveer met de rijst.

 

***

19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar Italië. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer in De Marken! Klik hier voor details.

4 reacties op “Recept roerbak met broccoli en zwarteboontjessaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *