Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept salade met gorgonzola en geroosterde pompoen

Hè hè.
Geen idee of u dat kent, maar er zijn soms van die momenten dat ik niet veel anders wil dan in een stoel ploffen en ‘hè hè’ zeggen. Op de toon die ‘eindelijk’ uitdrukt.
Maar dit keer gaat hè hè over een kookboek. De afgelopen tijd kwamen er allerlei omvangrijke, loodzware culinaire druksels uit waarvan uitgevers denken dat ze niet alleen goed zijn, maar tevens geschikt voor de Nederlandse markt. Gelukkig voor hen denkt die markt dat ook, ook al is het niet zo. Ik vind dat u niet goed af bent met een voor Spanjaarden geschreven basiskookboek vol Franse recepten, naar het Nederlands vertaald zonder enige bewerking.
Moest u voor recepten die altijd lukken nu nog steeds bij Jamie Oliver zijn, nu komt – hè hè – Karin Luiten met haar tweede kookboek, Alles uit de kast (16,90).

Het is niet dik, en dat is dom van de marketingmensen van uitgeverij Becht, maar je er meer aan dan aan 1080 recepten van anderen. Het boek staat vol met tips, handigheidjes en een stuk of 70 recepten, die je aan Luitens hand leert vermenigvuldigen tot zeker het dubbele aantal. Slim, vreselijk slim. Niewkomers kunnen leren koken uit dit boek, oudgedienden hebben er net zoveel plezier van. Luitens ervaring met het internet (www.kokenmetkarin.nl) blijkt uit de bijna aanklikbare kruisverwijzingen die je voeren naar aan foefjes en variaties.

Salade met pompoen en gorgonzola: verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pompoen, verwijder de draden en snijd hem in blokjes. Doe met de rozemarijn, gember, knoflook, zout en olie in een ovenschaal, hussel en rooster 30 minuten.

Verdeel de sla over de borden, en daar bovenop de pompoenblokjes en gorgonzola. Dan de noten en peterselie erbij en een kneep limoen en klaar! Luiten hoopt dat de warmte van de pompoen de kaas net een tikkeltje zacht zal doen worden, wat de eetpret ten goede komt. En ik verbeeld me dat deze fraaie sla een filantropische scheut goede olie kan gebruiken, olijfolie of, om in de stemming te blijven, zo’n koud geperste pompoenpitolie uit Oostenrijk waar culi’s mee weglopen, de laatste tijd.

Salade met pompoen en gorgonzola

Voor 4 personen:

500 gram pompoen

blaadjes van 1 tak rozemarijn

2 cm gember, geraspt

1 teen knoflook, gehakt

scheut olijfolie

1/2 kropje eikenbladsla

150 gram gorgonzola

handje walnoten

handje platte peterselie, gehakt

1/2 limoen

Onno Kleyn

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.