HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept sambal goreng telor

Hoe kan ik mijn dubbele gevoelens over de Indonesische keuken op papier zetten? Het smaakt glorieus, maar recepten komen steevast uit een toverboek, waslijsten met ingrediënten waarvan ik me telkens verbaas dat er geen hagedissentongetjes, adderbloed en bij volle maan geplukte duivelswortel bij staan.

Een paar maanden geleden schreef ik al hoezeer ik Lonny bewonder. Van hem vermoed ik namelijk dat hij niet alleen al die tropische blaadjes, wortels, noten en zaden in een pan gooit, maar ook nog weet waarom. Ik weet dat niet. En ik wantrouw het, denk telkens ‘dat moet toch eenvoudiger kunnen’. En dan bedoel ik niet een zakje of pakje Conimex kopen.

Die Volkskeukenverzuchting had een heel prettig effect, trouwens. Mijn vriendin Monique, die me in het kookhobbiën voor was en mij op mijn negentiende al toonde dat je champignonsoep zelf kunt maken – een revelatie! -, nodigde me uit voor een rijsttafel. Achteraf weet ik nog niet of zij net als Lonny begrijpt waarom er zoveel ingrediënten nodig zijn, maar dat komt omdat ik door de daverend lekkere smaken geheel omver geblazen was. Het laatste restje journalistieke geest heb ik met wijn weggespoeld.

Moniques eieren in saus, sambal goreng telor, zijn een reis naar de toko waard:

Stamp de kemirinoten fijn in een vijzel. Bak de ui in een scheutje olie tot hij een aardig bruin kleurtje krijgt; glazig is niet voldoende. Doe de kemiri erbij en bak even mee. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe (behalve de eieren), plus 2 dl water. Breng aan de kook en laat onafgedekt een paar minuten zachtjes pruttelen. Pel de eieren, snijd ze in de lengte doormidden en leg ze in een schaal. Schenk er de saus overheen.

Heerlijk, heerlijk, heerlijk, en schoorvoetend wil ik wel toegeven dat die lange lijst van de toko nodig was. Maar hola, sla ik Lonny’s Complete Indonesische Keuken open, en staat er een recept voor sambal goreng telor in dat negen ingrediënten bevat in plaats van Moniques twaalf! Geen kemirinoten, geen tamarinde, geen djeroek poeroet en geen sereh. Nou, aan u de keus. Rijk of bescheiden, complex of simpel, Monique of Lonny.

Sambal goreng telor

voor 4 personen:

5 kemirinoten

1 ui, fijngesnipperd

scheutje neutrale olie

4 tenen knoflook uit de knijper

1 à 2 eetlepels sambal oelek

2 plakjes verse laos

1 dikke theelepel verse trassie (of 1/2 gedroogde)

1 stengel citroengras (sereh)

4 djeroek poeroetblaadjes

1/2 theelepel bruine suiker

1 theelepel asem (tamarindepasta)

50 gram santen in blokvorm (kokosmelk)

zout

7 hardgekookte eieren

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Recept sambal goreng telor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.