HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept sambal goreng telor

Hoe kan ik mijn dubbele gevoelens over de Indonesische keuken op papier zetten? Het smaakt glorieus, maar recepten komen steevast uit een toverboek, waslijsten met ingrediënten waarvan ik me telkens verbaas dat er geen hagedissentongetjes, adderbloed en bij volle maan geplukte duivelswortel bij staan.

Een paar maanden geleden schreef ik al hoezeer ik Lonny bewonder. Van hem vermoed ik namelijk dat hij niet alleen al die tropische blaadjes, wortels, noten en zaden in een pan gooit, maar ook nog weet waarom. Ik weet dat niet. En ik wantrouw het, denk telkens ‘dat moet toch eenvoudiger kunnen’. En dan bedoel ik niet een zakje of pakje Conimex kopen.

Die Volkskeukenverzuchting had een heel prettig effect, trouwens. Mijn vriendin Monique, die me in het kookhobbiën voor was en mij op mijn negentiende al toonde dat je champignonsoep zelf kunt maken – een revelatie! -, nodigde me uit voor een rijsttafel. Achteraf weet ik nog niet of zij net als Lonny begrijpt waarom er zoveel ingrediënten nodig zijn, maar dat komt omdat ik door de daverend lekkere smaken geheel omver geblazen was. Het laatste restje journalistieke geest heb ik met wijn weggespoeld.

Moniques eieren in saus, sambal goreng telor, zijn een reis naar de toko waard:

Stamp de kemirinoten fijn in een vijzel. Bak de ui in een scheutje olie tot hij een aardig bruin kleurtje krijgt; glazig is niet voldoende. Doe de kemiri erbij en bak even mee. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe (behalve de eieren), plus 2 dl water. Breng aan de kook en laat onafgedekt een paar minuten zachtjes pruttelen. Pel de eieren, snijd ze in de lengte doormidden en leg ze in een schaal. Schenk er de saus overheen.

Heerlijk, heerlijk, heerlijk, en schoorvoetend wil ik wel toegeven dat die lange lijst van de toko nodig was. Maar hola, sla ik Lonny’s Complete Indonesische Keuken open, en staat er een recept voor sambal goreng telor in dat negen ingrediënten bevat in plaats van Moniques twaalf! Geen kemirinoten, geen tamarinde, geen daun djeroek en geen sereh. Nou, aan u de keus. Rijk of bescheiden, complex of simpel, Monique of Lonny.

 

Sambal goreng telor

voor 4 personen

 

5 kemirinoten

1 ui, fijngesnipperd

scheutje neutrale olie

4 tenen knoflook uit de knijper

1 à 2 eetlepels sambal oelek

2 plakjes verse laos

1 dikke theelepel verse trassie (of 1/2 gedroogde)

1 stengel citroengras (sereh)

4 limoenblaadjes

1/2 theelepel bruine suiker

1 theelepel asem (tamarindepasta)

50 gram santen in blokvorm (kokosmelk)

zout

7 hardgekookte eieren

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Eén reactie op “Recept sambal goreng telor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.