Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept schorseneren met linzenhummus en PX

 

 

Enkele weken week geleden vertelde ik nog in het VK-magazine hoe te kersthandelen indien je twee culinaire linkerhanden hebt dan wel moe, lui en lamlendig bent: investeer in eersteklas spullen en presenteer die zonder fornuisgefruts, maar wel een beetje fraai. Vandaag echter zijn we weer als blije, opgewonden stuiterende kokertjes onder elkaar en wil ik laten zien dat het omgekeerde ook kan: met geduld, wat moeite en techniek iets grandioos wrochten van heel goedkope spullen. Groenten bijvoorbeeld. Zondag had ik weer eens een heuse vegetariër te eten, waarop ik mocht oefenen. Dus toog ik de keuken in voor een middagje fröbelen. Vegetaal chic doen is dankbaar werk, reuze zen, ontspannend voor de ziel en uiteraard knotsfijn voor die oude planeet van ons.

 

 

Schorseneren met linzenhummus en PX

Voorgerecht voor 6

 

20 g macadamianoten

1 kg schorseneren

sap van 1 citroen

3 kleine rauwe bieten, rood of chioggia

4 eetlepels balsamicoazijn

1/2 teen knoflook

300 g gare linzen, blik of zelf gekookt

2 dikke eetlepels tahin

1 eetlepel appelstroop

50 ml PX-sherry

 

 

Snijd de macadamia’s doormidden. Bij sommige mislukt dat. Eet die op.

Het keukenmeidenverdriet: schil de schorseneren, snijd ze zo exact mogelijk in stukken van 6 cm en doe die subiet in een bak water met flink citroensap. Van mij mag na het schillen nog iets van de zwarte stipjes zichtbaar zijn; dan zie je tenminste dat je schorseneren eet.

Breng een pan water met 10 gram zout per liter aan de kook. Plons de schorseneren erin en kook ze beetgaar (proeven) in circa 5 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze 2 minuten in koud water, en daarna in en vergiet. Bewaar.

Pak de bieten in aluminiumfolie, doe in de oven en zet die op 200 graden. Na 45 minuten is de klus klaar. Pak uit, laat wat afkoelen en wrijf het vel van de bieten. Snijd ze in partjes als een sinaasappel. Meng die met wat zout en een drup balsamicoazijn.

Draai met een keukending hummus van de knoflook, helft linzen, tahin, drup citroensap, zout en gaandeweg iets meer water, tot het een dunne zalf is.

Marineer 6 eetlepels linzen met wat balsamico. Los al verwarmend de appelstroop op in de PX-sherry.

Afmaken: grote klodder hummus, iets uitsmeren. Stukjes schorseneer erop, daar tussenin biet. Macadamia er tegenaan. Minisliertje PX-stroop erlangs en in de hummus. Losse, uitgelekte linzen ernaast.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept schorseneren met linzenhummus en PX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.