Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept simpel gebakken vis met groenecurryworteltjes

Nieuwigheden, ze vlogen me deze januarimaand weer om de oren. Op de Horecava wilde een team voor mij beslist het logo van de V – de bijlage die u nu leest – in 3d printen van bietengelei. Ik mocht proeven van een ontbijt dat in bedrijven elkaar nauwelijks kennende collega’s samen moet brengen en kaaslady Betty Koster had weer andere, krijtig smakende koeienkazen die me deden suggereren dat ze maar kamers naast de winkel moet gaan verhuren voor de diepteonderzoekers in residence.

Valderrama, producent van ranke, hoogwaardige olijfoliën in Spanje liet smaakolie proeven die sterren in mijn brein deed opspatten, kaffirlimoenblad en gember/vanille en (echte) wasabi en meer, en zelfs duizelingwekkende truffelolie die nu eens niet synthetisch was. De dag erna bracht Plus supermarkten nieuwe kweekvis uit België aan de deur: ‘Omegabaars’. Een brakwatervis uit Zuidoost-Azië, Terapon jarbua, die ondanks zijn achtergrond (baarzen zijn doorgaans roofvissen) in Kruishoutem braaf groter wordt op pure plantaardigheid. Aan alles is weer gedacht, kweken met restwarmte, vissenpoep als mest voor de buurkweker, regenwater om in te zwemmen.

Het bleek een stoere, niet uit elkaar vallende vis, weinig uitgesproken van smaak (dat vindt u fijn, weet ik), maar stiekem net zo vet als makreel. Na het bakken besprenkeld met wat gember/vanille-olie was het feestelijk eten; met de limoenolie zo mogelijk nog lekkerder. Het vel probeerde ik krokant te krijgen, maar dat bleek dermate stug dat we het toch maar niet opaten. Maar dat maakt de vis nou juist zeer geschikt om te grillen, lijkt me.

 

Simpel gebakken vis met groenecurryworteltjes

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

4 filets van Omegabaars, zeebaars of roodbaars

1 bos worteltjes

1 dikke eetlepel groene Thaise currypasta

4 eetlepels neutrale olie

4 eetlepels smaakolie (zie boven)

 

Zout de visfilets goed en laat minstens een kwartiertje intrekken.

Borstel de peentjes schoon onder de kraan. Snijd in stukken. Doe met 1 glas water en de currypasta in een pan, sluit en kook zachtjes beetgaar in 10 minuten. Laat bijna, maar nooit helemaal droogkoken. Breng op smaak met wat zout of meer currypasta.

Dep de vis goed droog. Verhit de olie in een passende pan en bak er de filets op de velkant in gedurende 4 minuten. Draai om en bak nog 1 minuut.

Leg de visfilets op de borden en giet er een beetje smaakolie over. Dat kan zeer goede olijfolie zijn, maar ook iets anders, notenolie, chiliolie of iets chiquers. Die van Valderrama zijn online te koop.

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.