HoofdgerechtenVoorgerechten

Recept sinaasappels met olijfolie en snelle bonenpot

 

Er zijn soms van die dagen dat je niet alleen geen tijd hebt om te koken, maar eigenlijk ook niet om iets op te eten. Wij zijn aan het verhuizen, de stress giert door onze lijven en we hebben het gevoel dat we permanent achter de zaken aanhollen. Overmorgen is de grote dag, morgen komen ze al inpakken. De stoffeerder blijkt ondertussen ziek geworden, maar de nieuwe, grote, fantastische keuken is op tijd klaar. Hopen we. Terwijl ik dit schrijf wordt het stenen blad geplaatst door twee Portugese mannen, die alles weten van steen – ze hebben de basis voor hun lapidarische carrière in de rozemarmergroeven van Portugal gelegd – en van simpele happen die snel te maken en te eten zijn. Feijoada ga ik daarom maken, straks. Het is een Portugees bonengerecht met worst erin, ui en spek. Net zoiets als chili con carne, en dan toch weer anders. Dit soort eenpansmaaltijden is ideaal voor stressvolle tijden. De compactheid alleen al geeft een soort vertrouwen; het komt allemaal wel goed. De bonen met hun solide smaak krijgen een vrolijk zetje in de vorm van scherp pittige chouriço, de Portugese droge rookworst die stijf staat van de scherpe paprika. Spaanse chorizo is ook goed, maar eentje van een Nederlandse worstenfabriek niet – die zijn te flauw. En als bekroning mag er gehakte koriander op de schotel. Dat mag bijzonder heten, want dat groene kruid vind je voor de rest nergens in de Europese keukens. Van oudsher dan. Wel in Marokko. Het zal wel door de moren zijn ingevoerd, toen die de baas waren op het Iberisch schiereiland.

 

Sinaasappels met olie

Voor 4 personen:

4 navelsinaasappels

scheutje goede olijfolie

zwarte peper

 

Vooraf maken we eerst een vitaminebom als supersnel voorgerechtje: sinaasappels met olijfolie. Dat is niet raar, dat is Italiaans. Italianen gebruiken bloedsinaasappels, maar die zie ik nergens, en vandaag al helemaal niet, want ik beperk me tot een vliegensvlugge one stop shopping. Neem een vlijmscherp mes zonder kartels (kiep trouwens je kartelmessen het huis uit en koop iets fatsoenlijks) en schil de sinaasappels zo dik dat je alleen nog vruchtvlees ziet. Snijd ze overdwars in plakken en leg die op de borden. Giet er een straaltje van je beste olijfolie over en geef een draai aan je pepermolen.

Feijoada

Voor 4 personen:

150 gram chouriço of Spaanse chorizo

150 gram gerookt mager spek

1 grote ui, fijngehakt

3 eetlepels olijfolie

2 tenen knoflook, geplet

2 tomaten, in stukken

2 literblikken gekookte witte bonen

vers gehakte koriander of peterselie

 

Snijd de worst en het spek in stukken naar je eigen goesting. Bak de ui in de olie glazig en fruit het spek en de worst mee. Voeg de knoflook toe en een minuutje later de tomaat. Laat vijf minuten bakken en doe dan de bonen in de pan. Giet er zo veel kookwater van de bonen bij dat het lekker nat is, maar geen soep. Schep om, breng bijna aan de kook en laat nog 10 minuten zachtjes doorwarmen. Serveer bestrooid met de koriander of peterselie.

 

Deze Volkskeuken werd eerder gepubliceerd, op 24 november 2003.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Recept sinaasappels met olijfolie en snelle bonenpot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.