Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept snelle Aziatische soep met sla en kip

 

Het is toch ook om dol van te worden: is grassap en chiazaad uit, moeten we aan de bottenbouillon. Een heel stuk erover, onlangs in De Volkskrant, maar helaas, schrijver en geïnterviewden bleken onbekend met het feit dat ons hele verschijnsel restaurant in de 18e eeuw is ontstaan uit de verkoop van versterkende, ‘restaurerende’ bouillon in daartoe speciaal geopende luxe lokalen in Parijs. In die tijd was het mode om zwak en kortademig te zijn, als fysieke uiting van fijnbesnaardheid in de betere kringen; het tere gestel van Toonders Olivier B. Bommel heeft historische wortels. Extreem geconcentreerde bouillon, of eigenlijk consommé, was het redmiddel. Maar dat spul was tenminste nog getrokken van vlees, terwijl hier botten, waar je hoegenaamd niets uit trekt, de bron van eeuwig leven moeten zijn. Net als bij ander supervoedsel zijn er enkele factoren die voor de gewenste positieve gezondheidseffecten zullen gaan zorgen: het verhaal moet interessant zijn, de verkopers moeten er veel tijd en energie in stoppen, en de prijs moet hoog zijn. Dan is de kans het grootst dat de kopers erin geloven en daar gaat het maar om. Een echt fysiologisch effect is er immers niet. Maar het verhaal raakt aan een diep, oud geloof dat eten niet zomaar eten is, maar dat we erdoor krachten kunnen opnemen van metafysische aard, dat we de essentie van ander leven kunnen opslurpen – wat die essentie dan ook moge zijn. “Van biefstuk eten word je sterk,” zei mijn opa. In uiterste vorm kom je bij kannibalisme uit.

We gaan soep maken. Nog een Schandaal van de afgelopen dagen: bouillonblokjes bevatten bijna niks, in ieder geval geen vlees. Kom op zeg, dat wisten we toch allang? Blokjes zijn zout, smaakversterkend en handig. Niets meer.

 

 

Aziatische flitssoep met kip en sla

Voorgerecht voor 4 personen

 

1 l bouillon, kip of groente of paddenstoel

2 little gems

100 g taugé

2 tenen knoflook, fijngehakt

3 sjalotjes of een uitje, ragfijn gehakt

3 eetlepels olie

1 eetlepel gemalen koriander

1 eetlepel kurkuma

2 stengels citroengras, gekneusd, in stukken

sap van 1 limoen

4 eetlepels Thaise vissaus

1 rode chilipeper, in ringetjes

200 g kipfilet, in reepjes

handje vers korianderblad of citroenmelisse

 

Neem vooral zelfgetrokken bouillon als je tijd hebt om hem te maken.

Snijd de little gems in de lengte door en daarna dwars in dunne reepjes. Was de taugé.

Fruit de knoflook en de sjalot in de olie tot de knoflook goudgeel kleurt. Voeg dan de bouillon (of water met blokjes) toe en breng aan de voorzichtige kook. Voeg het korianderpoeder en de kurkuma toe, plus het citroengras, het limoensap, de vissaus en zoveel chili als je lekker vindt. Doe de kipreepjes in de soep en laat zachtjes 4 minuten pocheren. Voeg de sla en taugé toe, wacht 30 seconden en serveer bekroond met het korianderblad.

 

(Op de afbeelding boven het restaurant Les Frères Provençaux, een van de oudste restaurants van Parijs. Deze gravure is echter uit de 19e, niet de 18e eeuw.)

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

4 reacties op “Recept snelle Aziatische soep met sla en kip

  1. Eigenlijk een raar geel soepje. Sjalot en lemongras zou ik er uit laten volgende keer. even als drie eetlepels kurkuma. Niet lekker dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.