Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept ‘Spaanse hutspot’

 

Hutspot dan maar, vanavond? Mijn reden is zojuist uitgelezen: het kleine, fijne werkje van Jacques Meerman, ‘Kleine geschiedenis van de hutspot’ (Ambo-Anthos, € 14,99), waarin de schrijver op zijn vertrouwde manier aan het speuren slaat naar de origines van ons eten. U hebt uiteraard net als ik allemaal zijn ‘Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken’ stukgelezen, dus is dit verse werkje een welkome troost tijdens de komende najaarsavonden. Meerman houdt van puzzelen. Van spitten, van graven, van wroeten. Goed beschouwd is dit een whodunnit, waarbij we aan de hand van oude recepten de krochten van de geschiedenis afdalen op zoek naar de verantwoordelijken voor onze stamp met klapstuk. Op goed-historische wijze komt er geen sluitend antwoord, maar dat geeft niks, de zoektocht is fascinerend genoeg. Arabieren, Spanjaarden en Hollanders komen voorbij, net als wortelen, uien, pastinaken en rundvlees. Dat onze hutspot niet die van 3 oktober 1574 was is zo langzamerhand bekend, maar wat er dan wel in de ketel zat?

Het boek bevat een aantal recepten, variaties op het thema, door een jury uit inzendingen geselecteerd. Ik koos dat van Annemieke Wetting uit, jawel, Leiden, voor wat zij Spaanse hutspot noemt. Het bevat geen knoflook, wat me verbaasde, maar lekker was het beslist. Zeker toen ik er nog gul extra olijfolie aan toevoegde en wat aanpaste.

 

 

Spaanse hutspot

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

600 g klapstuk

1 eetlepel boter

flink olijfolie

125 ml rode wijn

300 ml bouillon

1,5 kg aardappelen

500 g grof gesneden ui

2 tenen knoflook, gehakt

800 g grof gesneden wortel

1 laurierblad

125 ml witte wijn

wat sambal of andere pittigheid

 

 

Braad een dag tevoren het vlees aan in een paar eetlepels olijfolie en boter. Voeg na bruining de rode wijn en bouillon toe, sluit de pan en laat op zeer laag vuur zacht worden in een uur of 4.

Kook de aardappels gaar in water met zout. Fruit de uien in een sliert olijfolie glazig, doe de knoflook, wortelen en het laurierblad erbij en bak 4 minuten mee. Schenk de witte wijn in de pan, voeg zout toe en sluit de pan. Smoor 10 minuten of iets langer, tot beetgaar. Stamp dan de aardappels grof door de wortel en ui. Gebruik wat jus om het smeuïg te maken, en ik deed er nog flink olijfolie bij. Wetting voegt een lepel sambal toe, maar dat vond ik veel. En ze serveert ’s anderendaags, na opwarming. Een uitstekende suggestie.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Recept ‘Spaanse hutspot’

  1. Klapstuk kon ik niet krijgen, maar daarvoor heb ik runderriblap genomen. De draadjes ervan heb ik door de hutspot geschept. Het ui fruiten samen met wortelen, i.p.v koken, en knoflook en daarna smoren geeft een heerlijke smaak. Ik heb 2 theelepeltjes sambal toegevoegd.
    Verrukkelijk gegeten!

  2. Het verlossende woord. Uien in olijfolie laten smoren in plaats van koken in water deed ik al langer, geïnspireerd door Venetiaanse lever cq fegato. Maar witte en rode wijn, wow. dat duwtje had ik nodig. Puree maken met boter en melk is dus onzin, verleden tijd. Verlost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.