Volkskeuken receptenVoorgerechten

Spaanse knoflooksoep met ei

‘Participerend onderzoek’, zo leerde ik veertig jaar geleden aan de VU, was heel gebruikelijk in de culturele antropologie. Maar al na een half jaar gaf ik de studie op om via film (camera-assistent) en conservatorium (klassieke zang) in de eet- en wijnschrijverij te belanden. Waar participerend onderzoek al net zo belangrijk bleek! En een stuk aangenamer dan slapen in rieten hutten zonder airconditioning bovendien. Zo stuurde het hoofd van de afdeling Vorserij en Ontwikkeling van mijn eenmansbedrijf mij afgelopen week naar Madrid. Daar testte ik de churros met chocolate (deegstengels en met maïzena gedikte warme choco), cocida madrileña (kikkererwtenstoofpot met Veel Vlees) en ovengebraden melklam en speenbig bij Botín, naar eigen zeggen het oudste restaurant van Europa, wat nonsens is aangezien in 1725 het verschijnsel nog niet bestond – een herberg was het en daarvan waren er zat. ¡Bien! Als voorgerecht at ik daar weer eens die goede oude Spaanse sopa de ajo, knoflooksoep. Zalig hoe je van bijna niets iets weet te maken; ik leerde het verschijnsel kennen aan de niet-zo-toeristische kant van Tenerife, lang geleden: in Puerto de la Cruz kon je de restaurantbuurt vinden door op de geur van gebakken knoflook af te gaan. Behalve van zoet-gare knoflook komt de smaak in de soep van gerookt paprikapoeder, pimentón de la Vera, dat ideale spul om vleesloos eten een zetje te geven.

 

Spaanse knoflooksoep met ei

Voorgerecht voor 4 personen

 

4 sneden (oud) boerenbrood of 8 plakken stokbrood

minstens 12 eetlepels olijfolie

12 tenen knoflook, in plakjes

1 ui, fijngesnipperd

800 ml water

2 theelepels pimentón of paprikapoeder, mild of scherp

optioneel: 1,5 bouillonblokje

4 eieren (zo vers mogelijk)

 

Zet de oven aan op 180 graden. Besprenkel de sneden brood aan beide zijden gul met olijfolie en bak ze in een koekenpan goudbruin.

Bak in een soeppannetje de knoflook met de ui in 6 eetlepels olijfolie rustig zo’n 5 minuten. Laat het niet te hard gaan. Als de ui zacht is en de knoflook mooi kleurt gaat het water erbij, met het paprikapoeder. Breng aan de kook en laat zachtjes 5 minuten garen. Breng op smaak met 7 gram zout of iets minder (ik houd van hartig), of anderhalf bouillonblokje – kies zelf welke smaak.

Neem 4 soepkommen en leg het gebakken brood erin. Breek in elke kom voorzichtig een ei. Verdeel de kokende soep erover en zet de kommen in de oven tot het wit van de eieren gestold is; dat duurt circa 5 minuten.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

2 reacties op “Spaanse knoflooksoep met ei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.