‘Participerend onderzoek’, zo leerde ik veertig jaar geleden aan de VU, was heel gebruikelijk in de culturele antropologie. Maar al na een half jaar gaf ik de studie op om via film (camera-assistent) en conservatorium (klassieke zang) in de eet- en wijnschrijverij te belanden. Waar participerend onderzoek al net zo belangrijk bleek! En een stuk aangenamer dan slapen in rieten hutten zonder airconditioning bovendien. Zo stuurde het hoofd van de afdeling Vorserij en Ontwikkeling van mijn eenmansbedrijf mij afgelopen week naar Madrid. Daar testte ik de churros met chocolate (deegstengels en met maïzena gedikte warme choco), cocida madrileña (kikkererwtenstoofpot met Veel Vlees) en ovengebraden melklam en speenbig bij Botín, naar eigen zeggen het oudste restaurant van Europa, wat nonsens is aangezien in 1725 het verschijnsel nog niet bestond – een herberg was het en daarvan waren er zat. ¡Bien! Als voorgerecht at ik daar weer eens die goede oude Spaanse sopa de ajo, knoflooksoep. Zalig hoe je van bijna niets iets weet te maken; ik leerde het verschijnsel kennen aan de niet-zo-toeristische kant van Tenerife, lang geleden: in Puerto de la Cruz kon je de restaurantbuurt vinden door op de geur van gebakken knoflook af te gaan. Behalve van zoet-gare knoflook komt de smaak in de soep van gerookt paprikapoeder, pimentón de la Vera, dat ideale spul om vleesloos eten een zetje te geven.
Spaanse knoflooksoep met ei
Voorgerecht voor 4 personen
4 sneden (oud) boerenbrood of 8 plakken stokbrood
minstens 12 eetlepels olijfolie
12 tenen knoflook, in plakjes
1 ui, fijngesnipperd
800 ml water
2 theelepels pimentón of paprikapoeder, mild of scherp
optioneel: 1,5 bouillonblokje
4 eieren (zo vers mogelijk)
Zet de oven aan op 180 graden. Besprenkel de sneden brood aan beide zijden gul met olijfolie en bak ze in een koekenpan goudbruin.
Bak in een soeppannetje de knoflook met de ui in 6 eetlepels olijfolie rustig zo’n 5 minuten. Laat het niet te hard gaan. Als de ui zacht is en de knoflook mooi kleurt gaat het water erbij, met het paprikapoeder. Breng aan de kook en laat zachtjes 5 minuten garen. Breng op smaak met 7 gram zout of iets minder (ik houd van hartig), of anderhalf bouillonblokje – kies zelf welke smaak.
Neem 4 soepkommen en leg het gebakken brood erin. Breek in elke kom voorzichtig een ei. Verdeel de kokende soep erover en zet de kommen in de oven tot het wit van de eieren gestold is; dat duurt circa 5 minuten.
2 reacties op “Spaanse knoflooksoep met ei”
Helemaal goed! Knoflooksoep is onwijs lekker!
Zoiets als Shakshuka?
Een succesvol 2019 toegewenst,
Antoinetta.