Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept Spaanse tortilla met courgette

Zuid-Spanje, Andalusië, een dromerig bergdorpje in de Alpujarras, waar denk je dan aan? Aan een precieus voorproefje van de lente, een helend, troostend, vitamine D-brengend zonnetje op de eerste scheutjes groen, een waas van gele brem over de hellingen.

Het werd sneeuw.

De avond tevoren was al te goed. Ter ere van ons piepkleine gezelschap was er een lammetje geslacht, dat in de dorpskroeg van Yegen in plakjes, brokjes, koteletjes en reepjes werd gegrild boven een hellevurig gloeiende stapel sintels. Nooit heb ik zoveel lamsvlees verorberd als die avond – het bracht zelfs de wenkbrauwen van de ook mee-etende dorpsbewoners omhoog. Op tafel stonden verder bakken met chips, schalen met de met paprika en chilipeper gestoofde lamslever en -nier, en een in stukjes verdeelde tortilla met courgette, mals, sappig, donzig, teder als een voorjaarsdroom.

Maar de volgende ochtend sneeuwde het. Hard.

Schoenen verpestend sukkelde ik onder een paraplu langs plotseling doodeng steile straatjes door het dorp omlaag naar de hammendrogerij van Pepe Muñoz, die naast de Spaanse jamones ook Limburgse Livarbouten in 27 maanden omtovert in godenspijs, jamón de la sierra. Dat is het resultaat van de regelende bemoeienis van Cecile van Berkum van saborpuro.nl, die trouwens veel verstandiger schoenen droeg dan ik. Maar ja, zij woont daar, in de Sierra Nevada. En ze rijdt er auto. Maar omdat daar geen winterbanden onder zaten, duurde het nog even voor we verder gingen. Alle tijd dus om alle stappen van het hammendroogvak door te lopen en te besluiten met een proeverij. Een droom, señores.

Die ham schijnt te koop te zijn bij delicatessenwinkels. Voor dat lam moet je echter persoonlijk naar de Alpujarras – zeg maar dat je van mij komt. En in de tussentijd maken we tortilla met courgette (courgette nu eten is verantwoord!).

Verhit een koekenpan. Bak de ui op halfhoog vuur een minuut of 3 in 4 eetlepels olijfolie, tot hij glazig wordt. Zet het vuur hoog en voeg de courgette toe. Bak omscheppend 4 minuten. Voeg zout en peper toe.

Klop in een ruime kom de eieren los met wat zout. Doe er het courgettemengsel bij en meng. Doe weer 4 eetlepels olijfolie in de koekenpan en verdeel er het tortillamengsel in. Bak op nogal laag vuur onder een deksel tot hij net aan gestold is. Spanjaarden draaien hem nog met behulp van een deksel, maar ik vind dat niet nodig.

 

Spaanse omelet met courgette

Voor 4 personen

 

2 courgettes, in dunne halve plakjes

1 ui, in dunne halve plakjes

8 eetlepels olijfolie extra vierge

5 eieren

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept Spaanse tortilla met courgette

  1. Sierra Nevada. Nevada betekent sneeuwval, die naam is niet voor niets aan dat gebergte gegeven. Het hád een waarschuwing kunnen zijn…

    Hoe dan ook, het levert een ervaring, een verhaal en ook nog eens heerlijk eten op. Wat wil je nog meer?

    1. Tja, wat wil je nog meer? Nee, het was prachtig. De meeste bezoekers houden het bij het kijken naar de jaarrond besneeuwde toppen, ik kreeg de vlokken gewoon om de oren. Participerend onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.