Hoofdgerechten

Recept spaghetti met Heel Veel Peterselie

 

En toen was daar plotsklaps het seizoen van de geïmproviseerde buitenetentjes met gasten. Nou ja, geïmproviseerd, met de supermarkt open op zondag is dat een keus, geen noodzakelijkheid. Het was een zelf opgelegd handicapje, lekker de culinaire boeienkoning spelen, Houdini in de keuken: hoe maak ik een zomers diner met de spullen die ik nog heb. Twee biefstukjes moesten worden opgerekt tot hoofdgerecht, en dat leidt bij mij tot een geconditioneerde italiëreflex: dan wordt dat vlees een secondo en komt er daarvoor een primo van pasta. Ik had nog een bos peterselie in de koelkast liggen, zo’n knoertige struik smaragdgroen krulsel die in een plastic dwangbuis was gewrongen. Knip hem open en hij springt zijn vrijheid tegemoet in een expansieve wolk van aroma. Dat groen, die geur ging mijn spaghetti aankleden.

Nu kwam het aan op hakken, iets wat ik ooit op een kookopleiding heb geleerd. Fijner, nog fijner, en dan nog veel fijner, met een groot koksmes, terwijl de meester over je schouder bromt: ‘Nee, nog niet fijn genoeg’. Dat gesnij, lezers, is voor dit recept noodzakelijk. Knippen is niet goed genoeg. En ik heb eerlijk gezegd niet getest of het hakken lukt in het messenbekertje bij de staafmixer.

 

 

 

Spaghetti met Heel Veel Peterselie

Voorgerecht voor 4 personen, hoofdgerecht voor 2

 

45 g peterselie, krul of plat

1 teen knoflook, geplet

6 eetlepels zeer goede olijfolie extra vergine

2 eetlepels witte wijn

200 g spaghettini of spaghetti

30 gram Parmigiano Reggiano in krullen of vers geraspt

 

 

Was de peterselie, knijp het water eruit en pluk het groen van de steeltjes. Knijp telkens een handvol bij elkaar en hak dat fijn, fijner, fijnst. Hak daarna de volgende handvol – ik schat dat er 3 of 4 uit die 45 gram komen.

Bak de teen knoflook zoetjes in 2 eetlepels olijfolie tot hij kleurt. Verwijder hem en doe de wijn in de pan. Laat even bruisen. Voeg de peterselie toe op 2 eetlepels na. Roer rond en draai het vuur uit.

Kook de pasta in water met 10 gram zout per liter goed al dente – een minuut te lang is de dood van dit gerecht. Houd een kop kookwater achter en giet de pasta af. Meng hem op een klein pitje met de peterselie in de pan. Schenk er nog een paar eetlepels van je beste olijfolie bij en gebruik kookwater om smeuïgheid te veroorzaken. Verdeel de pasta over de borden en bekroon met de Parmigiano en de achtergehouden peterselie.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Recept spaghetti met Heel Veel Peterselie

  1. Opvallend, hoee lekker een pasta kan zijn met een sh*tload aan 1 kruid.
    Heb het nu ook geproefd bij een pasta met veel verse laurier, pasta met hele bos basilicum, en zelfs een pasta met ontzettend veel rozemarijn.
    Ik heb m'n ervaringen hierover gedeeld op http://www.maillard.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.