Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept spaghetti met twee kleuren uitjes

Het mag wel wat minder met vlees. En met suiker. En met melk en graan en eieren en vliegtuiggroenten. En die geknutselde vleesvervangers, weet je wel hoeveel energie die kosten om te maken? Trouwens, de oven gebruikt idioot veel stroom om dat lekkere schoteltje en die taart van je te bakken. Rosanne Hertzberger heeft gelijk: als je eten nog slechts in gaarkeukens bereidt voor honderd man tegelijk zijn we veel duurzamer bezig.

Maar zo verliezen wij als pannenroerders de lol in het leven. Sporters jakkeren de serotoninen door het lijf als ze zich in het zweet rennen, bij mij kwispelen de gelukshormonen als ik uitjes pel of boter door een saus meng. Uiteraard mag de vleesconsumptie naar beneden en van frisdrank blijf ik ook af, maar jongens, jongens, ik vind koken en eten te prettig om ermee te stoppen. De menselijke soort kan in de vreemdste dingen voldoening vinden – ook in ‘kijk mij eens verantwoord bezig zijn’ – maar koken en eten is meer dan een individueel corvee. Het is delen en je verheugen in het delen, want eten doe je samen. Alle respect voor de solitairen die er iets van proberen te maken, maar iedere hobbykok zal toegeven dat het culinaire concert met jou als dirigent of solist of desnoods als orkestlid aangenamer is.

Genoeg gepreekt. Koken! Geestelijk welzijn is ook belangrijk.

 

Pasta met twee kleuren uitjes

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

400 g spaghetti

100 g mager rookspek in reepjes, of 100 g gepelde walnoten in stukjes

4 lente-uitjes

2 à 3 rode uien

6 eetl. olijfolie

6 eetl. port

2 theel. gedroogde herbes de Provence

 

Pel de rode uien, snijd ze in de lengte in helften en die weer in dunne plakken. Snijd het wit van de lente-uitjes in kleine stukjes en het groen in akelig dunne reepjes. Schuin is eleganter dan recht. Houd wit en groen apart.

Verhit de olijfolie en bak er op niet te hoog vuur het spek, de rode ui en het wit van de lente-uitjes in tot de rode ui zacht wordt, in circa 4 minuten. Walnoten mogen nog niet in de pan. Blus daarna met de port en laat 1 minuut bubbelen. Voeg dan de Provençaalse kruiden en, als je die kiest, de walnoten toe en draai het vuur uit.

Kook de pasta al dente in ruim water met zout. Giet af en meng met de ui en het achtergehouden groen van de lente-uitjes.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept spaghetti met twee kleuren uitjes

  1. Column uit mijn hart gegrepen…vanmiddag vertelde ik mijn echtgenoot nog, dat ik koken voor anderen nóg leuker vind…en als ik dan iedereen zie smullen ben ik gelukkig…Soms eet ik niet ééns alles op…dan kan ik zó genieten van hun welbehagen…gék hè…..koken is géén individueel corvee….ik wil wél enigszins ( of sterker nog, absoluut!) de dirigent van het bereiden blijven… dat maakt de dirigent van een orkest ook uit…Hoe interpreteer je Mahler…( Bernard Haitink mijn favoriet!) of hoe speel je Chopin..( Arthur Rubenstein mijn held in deze!), of hoe vertolk je Beethoven..( in sommige versies Herbert von Karajan!)…jarenlang amateurtoneel geregisseerd…geldt het zelfde voor: samenhang en eendracht in het gezelschap…geldt nog steeds voor voetbalclubs…enfin…uitgekauwd onderwerp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.