Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept speklapjes met citroengras

 

Culihysterie waart door het land. De Volkskrant gaf er onlangs al flink aandacht aan in een artikel. Een van de opvallendste uitingen ervan is de suikerfobie. Let wel, ik ben ervan overtuigd dat er veel en veel te veel zoet gegeten wordt. Koeken, frisdranken, sluipsuikers in pindasaus en wat al niet; heel goed mogelijk, waarschijnlijk zelfs, dat het oprukken van obesitas en suikerziekte daarmee te maken heeft. Maar je kunt in je angst ook overdrijven. Mijn theelepeltje suiker in de doperwtjes werd bekritiseerd. Er zijn inmiddels mensen die elk zoet korreltje beschouwen als gif. Maar wat is gif? Alles. Indien in voldoende grote hoeveelheden genuttigd kun je overal ziek van worden of eraan dood gaan, water incluis. Mooi hoor, dat streven van Foodwatch om suiker uit blikgroenten te krijgen. Maar dan alleen omdat dat basisingrediënten behoren te zijn, zo neutraal mogelijk, niet omdat dat ippetippie suiker tussen de bonen slecht zou zijn. Daarvoor is het gewoon te weinig.

Je moet altijd de verhoudingen in het oog houden. Er bestaan hoegenaamd geen slechte ingrediënten of gerechten, alleen slechte voedingspatronen. Suikerverbruik dient ernstig verminderd, maar kijk waar je kijken moet. Voorbeeldje: de buurtchinees. Daar is alles mierzoet, de nasi, de babi-pangangsaus, de ko lo yuk. Aziaten eten geen toetjes. Terecht. Wij gaan na de kipblokjes met ananas aan de ijscoupe.

Mijn favoriete Vietnamees is Welcome op de Zeedijk in Amsterdam. Vietnamese streetfoodtentjes rukken overal op, maar ze hebben allemaal een eender, simpel repertoire. Welcome doet veel meer. In het ‘kenningsmakingsmenu’ (vraag ernaar) zit verrukkelijke inktvis met citroengras. Ik maakte iets vergelijkbaars met speklapjes. Waarin wat suiker gaat. Die geeft tegenwicht, zorgt voor balans.

 

 

Speklapjes met citroengras

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

500 g dunne speklapjes

circa 2 theelepels poedersuiker

6 stengels citroengras

4 tenen knoflook, fijngehakt

1 chilipeper, fijngehakt

2 eetlepels Thaise vissaus

2 eetlepels limoensap

 

 

Halveer de speklapjes, bestrooi ze met zout en bestuif licht met poedersuiker. Laat een kwartiertje staan. Pel de hardste buiten- en onderkant van de stengels citroengras en hak de rest fijn, fijner, fijnst.

Bak de speklapjes op halfhoog vuur bruin, in een droge koekenpan (er komt genoeg vet uit) in 8-10 minuten. Draai af en toe om. Haal uit de pan en bak er het citroengras, de chili en knoflook in tot de knoflook goudbruin kleurt. Doe er de vissaus en het limoensap bij. Serveer de speklapjes met het baksel en flink wat groente met sojasaus. Erna: geen toetje.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.